Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Fed/Evans: QE'nin Eylül'de azaltılması mümkün

Rekor düzeydeki parasal genişleme programının en büyük destekçilerinden olan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, istihdam piyasasında iyi bir ilerleme katedildiğini ve Eylül ayında merkez bankasının tahvil alımlarını azaltabilecek ortamın oluştuğuna işaret ettiğini belirtti.

Evans, Fed'in Ocak 2013'ten başlayarak, 2014 yılının ortalarında şu andaki parasal genişlemeyi sonlandırdığında büyük olasılıkla en az 1.2 trilyon dolarlık tahvil alımı yapmış olacağını söyledi.

-Fed/Lockhart: QE'de azaltma için Ekim ihtimal dahilinde

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Fed'in tahvil alım programını azaltma kararını bu yıl içerisinde Eylül, Ekim, ya da Aralık ayındaki üç toplantısından birinde alabileceğini söyleyerek, Başkan Ben S. Bernanke'nin basın toplantısı yapmayacak olmasına rağmen Ekim ayındaki toplantının ihtimaller arasından çıkartılmaması gerektiğini belirtti.

Lockhart, Temmuz ayı istihdam verilerinden hayal kırıklığına uğramadığını ve önümüzdeki birkaç haftada ekonominin daha hızlı büyüyüp büyümeyeceğini gösterecek olan verileri yakından takip edeceğini ifade etti. Aylık 180,000 ile 200,000 arasında bir istihdam artışı görmeyi umduğunu belirten Lockhart, bu aralıktaki istihdam artışı ve daha hızlı büyümenin Fed'in orta vadede varlık alımlarını sonlandırabilecek elverişli ortamı sağlayacağı yorumunu yaptı.

-ABD ticaret açığı beklenenden çok daraldı

ABD'de ticaret açığı Haziran ayında beklenenden daha çok daralarak Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, ham petrol ithalatının düşmesi ve ABD şirketlerinin daha fazla ihracat yapması bu veride etkili oldu.

Ticaret açığı yüzde 22.4 gerileyerek Mayıs ayının 44.1 milyar dolarlık rakamından 34.2 milyar dolara geriledi. Bloomberg anketine katılan 72 ekonomistin tahmin medyanı ise 43.5 milyar dolarlık açık olarak gerçekleşti. İhracat tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, ithalat 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

-Almanya'da fabrika siparişleri sert yükseldi

Almanya'da fabrika siparişleri Haziran ayında, yatırım mallarına yönelik talebin öncülüğünde, son sekiz ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu veri, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin, Euro Bölgesi ekonomisinde görülen çok hafif kıpırdanmadan yararlanmakta olduğuna ilişkin işaretlere katkıda bulundu.

Mevsimsel dalgalanmalardan ve enflasyondan arındırılmış rakamlarla fabrika siparişleri, Haziran ayında, yüzde 0.5 düşüş gösterdiği Mayıs ayına göre yüzde 3.8 arttı. Bloomberg'in anketine katılan 42 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, fabrika siparişlerinin yüzde 1 artması bekleniyordu. Mayıs ayı verisi yüzde 1.3 düşüşten yüzde 0.5 düşüşe revize edildi. fabrika siparişleri, takvim etkisinden arındırılmış rakamalrla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 arttı.

-İngiltere sanayi üretimi beklentileri aştı

İngiltere'de sanayi üretimi Haziran ayında imalat sektöründeki artıştan da destek bularak ekonomistlerin tahminlerinden daha çok büyüyerek toparlanmanın güçlendiği sinyalini verdi.

Sanayi üretimi üst üste 3 ay düşmesinin ardından yüzde 1.1 ilerledi. Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 0.7 olarak gerçekleşti. Fabrika üretimi ise yüzde 1.9 yükselerek yine ekonomistlerin tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

-İtalya'da daralma yavaşladı

İtalya'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana gerçekleşen en uzun resesyon yükselen hanehalkı güveni ve gelişen iş ortamıyla ikinci çeyrekte biraz rahatladı.

Birinci çeyrekte yüzde 0.6 gerileyen İtalyan ekonomisi ikinci çeyrekte ise yüzde 0.2 daraldı. Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin bu yöndeki beklentileri yüzde 0.4'lük daralma olarak gerçekleşmişti. Bir yıl öncesine göre ise üretim yüzde 2 düştü.

-ABD hisseleri "Fed endişesi" ile düşüşün ikinci gününde

ABD hisseleri, perakende şirketlerinin açıkladıkları beklenenden kötü kâr verileri ve dış ticaret açığı verisinin Fed'in tahvil alımlarını bu yıl azaltabileceği endişelerini ateşlemesi ile gerilerken, Standard & Poor's 500 Endeksi düşüşün ikinci gününde.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek New York saati ile 14:46'da 1,696.84 puan oldu. Dow Jones endeksi 93.97 puan, yani yüzde 0.6 düşüşle 15,518.16 puana geriledi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 11 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri kârlar ve "Lockhart" ile geriledi

Avrupa hisseleri, Salzgitter AG ve Lanxess AG gibi diğer firmaların kâr beklentilerindeki düşüşün etkileri ve Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın yaptığı açıklamalar ile Fed'in tahvil alımlarını önümüzdeki ay azaltacağı söylentilerini artırması sonrasında geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek 303.5 puandan kapandı. Gösterge endeks, Dennis Lockhart'ın ekonomik büyüm ve istihdam beklenildiği gibi toparlanırsa merkez bankası varlık alımlarının sonlandırılması yönünde adımlar atabileceğini söylemesiyle erken saatlerdeki yüzde 0.4'e varan kazançları sildi.

-Altın "Fed" endişeleri ile düşüşün altıncı gününde

Altın, Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı söylentileri üzerine gerilerken, 11 haftanın en uzun düşüş sürecine doğru ilerliyor.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.5 düşerek New York saati ile 10:16'da ons başına 1,282.90 dolara indi. Bu seviyeden bir kapanış gerçekleşmesi halinde 5 Temmuz'dan bu yana en çok işlem gören kontrattaki en büyük düşüş olarak kaydedilecek. Erken saatlerde sarı metal 1,278.10 dolara dokunarak 18 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Altın düşüşün altıncı gününde ve Mayıs ayının ortalarından bu yana en uzun düşüş sürecini yaşıyor.

-Euro yedi haftanın zirvesine yakın

Euro dolar karşısında, Almanya'da fabrika siparişlerinin Haziran ayında beklentilerin üzerinde sıçrama yapması ile bölge ekonomisinin toparlanma sinyalleri vermesi sonrasında, son yedi haftanın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 08:37'de 1.3290 dolar olurken, 31 Temmuz'da 1.3345 dolara kadar yükselmiş ve 19 Haziran'dan bu yana en güçlü seviyeye ulaşmıştı. Euro yen karşısında ise büyük bir değişiklik yaşamdı ve 130.40 yenden işlem gördü. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 düşerek 98.12 yene geriledi.

-Petrol stok verileri öncesinde dalgalı seyrediyor

Eylül vadeli WTI petrolün varil fiyatı 60 sent yükselerek 107.16 dolara ulaşmasının ardından, Londra saatiyle 11:52'de 106.96 dolardan işlem görürken, gün içerisinde 59 sente varan kayıplarla 105.97 doları gördü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 5 altında kaldı.

Eylül vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 10 sent artışla ICE Futures Europe Borsasında 108.80 dolar oldu. Avrupa gösterge ham petrolünün WTI petrole olan fiyat farkı 1.85 dolar oldu.