Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, Rusya ile ilişkiler, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun izleme faaliyetleri, NSA eski sistem analisti Edward Snowden ve terör tehdidine ilişkin açıklamalar yaptı.

Rusya'nın eski NSA sistem analisti Edward Snowden'i iade etmeyi kabul etmemesi dolayısıyla Rusya ve ABD ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Obama, şöyle konuştu:

"Rusya ile ilişkilerimizde Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana her zaman biraz tansiyon vardı. İlişkilerde işbirliğinin yanı sıra yarışma da vardı. Son olay, Suriye ve insan hakları konularının da içinde olduğu bir dizi anlaşmazlıklarımızdan birisi. Bizim için durup Rusya ile ilişkilerimizin yönünü tekrar değerlendirmemizin uygun olacağını düşünüyorum. Aramızda bazı farklılıklar olacak. Bunları tamamen saklamak mümkün değil."

Obama, St. Petersburg'daki G20 zirvesine katılacağını ancak Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile ikili görüşme yapmayacağını hatırlatarak, Sochi'de düzenlenecek kış olimpiyatlarını boykot etmenin de doğru olmadığını düşündüğünü söyledi.

Putin ile kişisel ilişkilerinin kötü olmadığını da dile getiren Obama, ikili görüşmeyi iptal etmesinin tek nedeninin Edward Snowden konusu olmadığını ifade etti.

Snowden'ın NSA'nın izleme programını deşifre etmesini de değerlendiren Obama, "Snowden'in kahraman olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Snowden'in üç ayarı konuda suçlandığını ifade eden Obama, "Eğer yaptığının doğru olduğunu düşünüyorsa tüm ABD vatandaşları gibi gelip avukatıyla mahkemeye çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Obama, halkın bu programa ilişkin kafasında soruların bulunduğunu bildirerek, yönetimin bu sorulara cevap vermesinin ve programın nasıl çalıştığının halka anlatılmasının önemli olduğunu da vurguladı.