Advertisement
HABERLER ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Bakır New York'ta, dünyanın ikinci en büyük metal tüketici ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerinden gelen toparlanma işaretleri ile birlikte yükseldi ve Haziran'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye yönlendi.

ABD'de perakende satışların Temmuz ayında, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yükselmesi ve böylelikle dört ay üst üste yükseliş göstermesi bekleniyor. Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Haziran'da yükseldi ve yükselişini dördüncü aya taşıdı. Bakır ayrıca, Newedge Group SA'ya göre, para yöneticilerinin fiyatların düşeceği beklentsi ile açtıkları pozisyonları kapatmak için alım yapmalarından dolayı da değer kazanıyor.

Londra'da Barclays Plc analisti Gayle Berry, "Akışların büyük bölümü kısa pozisyonların kapatılmasından geliyor ve bu işlemlerde özellikle 'emtia işlem danışmanları' baskın konumda," dedi.

Eylül vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 yükselerek, yerel saat ile 07:18'de, pound başına 3.3245 dolara çıktı. Bu fiyattan kapanması durumunda, metal, 5 Haziran'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmiş olacak. Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.9 yükselerek, ton başına 7,318 dolara çıktı.

Fiyatlar ayrıca, Japonya'da beklenenden daha az düşüş gösteren makina siparişlerinden de destek aldı. Japonya'da çekirdek makina siparişleri, Haziran ayında, yüzde 7 düşmesi beklenirken, yüzde 2.7 geriledi. Para yöneticileri, Comex piyasasında, bakırda kısa pozisyonlarını, 6 Ağustos'ta, önceki haftaya göre yarı yarıya düşürdü.

Londra'da Marex Spectron Group analisti George Adcock, "Asya piyasa katılımcılarının göreceli olarak durgun kalmaları ve kısa pozisyon kapama işlemlerindeki agresifliğin azalması ile birlikte, baz metallerde konsolidasyonun sürmesini bekliyoruz," dedi.

LME tarafından izlenen bakır stokları, 20 gün üst üste düşerek 589,725 ton ile 10 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Depolaran bakır çıkarılmasına ilişkin emirler yüzde 0.8 yükselerek 314,250 tona çıktı. Nikel stokları ve depolardan nikel çıkarılması emirleri rekor sevityelere yükseldi.

Aluminyum, nikel ve Çinko da Londra2da yükseldi. Kurşun ve kalay değer kaybetti.

(14:55'te güncellendi)