Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Sarıkamış ilçesinde görevli yüksek fizik mühendisi Mustafa Koz'un dalga mekaniği ile çalışan ve "Arar bulur" adını verdiği cihaz, altın, mayın, uyuşturucu ve deprem fay hatlarının frekanslarını tespit ederek, bunlara ait kaynakların bulunmasını kolaylaştırıyor.

Koz'un sert plastik maddeden yaptığı ve 3 ayrı bölümden oluşan alet, bölümlerinden birine aranacak materyalden parça konulduğunda, sadece o materyale ait frekansları tarıyor.

Proje üzerinde 8 yıldır çalışan Koz, cihaz için Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı'na başvurduğunu belirterek, "Arar bulur" adını verdiği cihazın patentini aldığını kaydetti.

Koz, dalga mekaniğiyle çalışan ve içinde herhangi bir metal bulunmayan aletle uyuşturucu, mayın arama, elektronik radarlara yakalanmayan uçakların tespiti, deprem fay hatları, yeraltında bulunan madenlerin ve su kaynaklarının bulunabileceğini söyledi.

"Arar bulur" adını verdiği aletin birçok alanda kullanılabileceğine dikkati çeken Koz, "Mesela emniyet teşkilatı bu aletin içine uyuşturucunun hangi cinsini koyarsa koysun aynısını bulacağı için uyuşturucu kaçakçılığında ve kaçakçıları yakalamak için kullanabilir. Askeriye yeraltındaki mayınları tespit etmek için veya elektronik radarlara yakalanmayan uçakların bile yakalanmasını sağlamak için kullanabilir" dedi.

Koz, aleti uzun araştırmalar sonucunda bilimsel verilere dayanarak yaptığını, yeraltı ve yer üstünde binlerce metreden frekans algıladığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu aletin içine krom madeni koyduk. Krom yataklarının yaydığı krom haberleşme sinyali, aletin içindeki sinyalle buluşuyor. Sizi bu sinyalin olduğu yere doğru götürüyor yani bir mıknatıs gibi sizi oraya çekiyor. Fizik yasasıyla dalga mekaniğiyle çalışan tüm evrendeki maddelerin birbirleriyle sürekli haberleşme olma özelliğinden yararlanan bir alettir. Sonuç olarak yerin altındaki değerli zenginliklerimizin yer üstüne çıkarılmasında kullanılabilir. Devletin bize destek olup bunu Sarıkamış'ta bir başlangıç yapmak, ülkemizin doğusunda yeniden güneşi bir şekilde kendi çapımızda doğurabilmek için destek olmasını arzuluyorum."

AA