Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünya Altın Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre altın talebi exchange-traded ürünlerde (ETP) yaşanan satışlar ve az merkez bankası alımlarının mücevher, külçe altın ve sikke satışı birbirlerini dengelemesine rağmen geçtiğimiz çeyrekte yüzde 12 düştü.  

Londra merkezli grup tarafından açıklanan rapora göre küresel talep geçtiğimiz çeyrekte 856.3 tona kadar gerilerken, bir yıl önce aynı dönemde bu rakam 974.6 ton olmuştu. En büyük altın alıcısı Hindistan'da talep yüzde 71 yükselirken, ikinci en büyük altın alıcısı Çin'de talep yüzde 87 arttı. Raporda öte yandan merkez bankası alımlarının bir yıl öncesine göre rekor seviyeden yüzde 57 gerilediği belirtildi.

Külçe altın fiyatları bazı yatırımcıların sarı metale olan güvenini kaybetmesiyle beraber son 13 yılın ilk yıllık düşüşüne doğru ilerliyor. Bloomberg verilerine göre altın destekli ETP varlıkları ikinci çeyrekte 404.4 ton düştü. Fiyatların Haziran ayı sonu itibariyle 34 ayın en düşük seviyesine gerilemesi Asya başta olmak üzere küresel fiziki altın talebini artırdı.

Dünya Altın Konseyi yatırım araştırması direktörü Marcus Grubb, "Büyük fiyat düşüşlerinin olduğu ve vadeli pozisyonların kötüleştiği bir çeyreği geride bıraktık. Tüketici talebi açısından çok güçlü bir çeyrek var. Geçmişte olan ve hâlâ devam eden algı altının bu fiyatta ucuz olduğu" yorumunu yaptı.