Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:27'de güncellendi)

Avrupa hisseleri Stoxx Europe 600 Endeksi'nin dün son 5 haftanın en sert düşüşünü yaşamasının ardından, madencilik şirketlerindeki rallinin hava yolu şirketlerinin düşüşünü gölgede bırakması ile yükseldi.

A.P. Moeller-Maersk A/S beklenenden daha iyi yıllık kâr elde edeceği tahmininde bulunmasıyla son dört buçuk yılın en büyük sıçramasını gerçekleştirdi. Bir Avrupa madencilik hisseleri göstergesi, değerli metallerin dün son saatlerde yükselmesi sonrasında altıncı kazanç haftasını tamamladı. Deutsche Lufthansa AG, Morgan Stanley'in hisse notunu düşürmesi sonrasında yüzde 1.3 değer kaybetti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek günü 306.36 puandan kapatırken, haftalık kaybını yüzde 0.1'e azalttı. Endeks dün, ABD işsizlik başvurularının beklenenden iyi gelmesi ile Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı söylentilerinin alevlenmesi sonrasında yüzde 1.1 gerilemişti.

Londra merkezli Barclays Plc şef hisse stratejisti William Hobbs, "ABD ekonomisi bir gelişim ivmesi kazanmış gibi, yatırımcılar bunun iyi mi yoksa kötü haber mi olduğuna karar vermeye çalışıyor. Tahvil alımlarının azaltılması gerçekleşecek bir durum. Piyasayı şu anda korkutan ise azaltmanın hızının nasıl olacağı" yorumunu yaptı.

Stoxx 600 Euro Bölgesi ekonomisinin geçtiğimiz çeyrekte rekor uzun süre devam eden resesyonun sonlandığını gösteren veriler üzerine 14 Ağustos'ta 12 haftanın zirvesine yükseldi. Gösterge endeks 24 Haziran'da bu yılın en düşük seviyesini görmesinden bu yana yüzde 11'lik bir ralli gerçekleştirdi.

(19:27'de güncellendi)