Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvil faizleri, gelişen ekonomik veriler sonrasında yatırımcıların Fed'in tahvil alım programını önümüzdeki ayda azaltmaya başlayacağı iddiasında bulunmaları ile Temmuz başından bu yana en büyük haftalık artışı yaşadı.

Beş ve 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark yaklaşık olarak iki yılın en geniş seviyesine çıkarak, yatırımcıların hızlı büyümenin uzun dönemli faizlere neden olacağı düşüncesinde olduklarını gösteriyor. Hedge fon yöneticileri ve diğer büyük spekülatörler 10 yıl vadeli tahvillerin bir yıldan fazla bir sürenin en büyük düşüşü yaşayacağı iddialarını yükselttiler.

Kopenhag'da bulunan Danske Bank A/S şef analisti Allan von Mehren, "Bu tamamen Fed ile alakalı bir hikaye. Beklenti varlık alımlarını daha hızlı kesebilecekleri yönünde. Veriler son zamanlarda güçlü çıktı o yüzden faizler yüksek kalacaktır" yorumunda bulundu.

10 yıllık ABD tahvil faizi altı baz puan yükselerek haftanın son işlem gününde yüzde 2.83 oldu. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 16/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 5 dolar düşerek 97 5/32 oldu.

Faizler Cuma günü içerisinde yüzde 2.86'ya kadar çıkarak Temmuz 2011'den bu yana en yükseği görürken, bu hafta içerisinde toplam 25 baz puan artışla 5 Temmuz'da sona eren haftadan bu yana en büyük artışı gösterdi.