Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'da faizlerin büyümeyi tehlikeye sokmasının ardından, Hindistan Merkez Bankası, rupideki sert düşüşü kontrol altına almayı hedefleyen kontrolleri gevşeterek uzun vadeli hükümet tahvillerini alma planını açıkladı.

Hindistan Merkez Bankası dün yaptığı açıklamasında bankanın 23 Ağustos'ta açık piyasa işlemleri kanalıyla 80 milyar rupi değerinde tahvil alacağını ve daha sonra piyasa şartlarına göre miktar ve sıklık taraflarında ayarlama yapacağını söyledi. Banka önceki likidite sıkılaştırma hamlelerinin uzun vadeli faizlerde ani bir yükselişe neden olmaması ve kredilere zarar vermemesi gerektiğini belirtti.

Rekor cari açık ve Fed'in tahvil alımlarını azaltabileceği spekülasyonundan kaynaklanan risklerle artan sermaye çıkışını kontrol altına almakta zorlanan Hindistan'ın  10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 9.48'den 2001'den bu yana en yükseğini kaydetti. RBI rupiyi desteklemek üzere Temmuz'un ortalarından bu yana 2 faizi artırdı ve bankacılık sistemine giren nakit enjeksiyonlarını azalttı. Bankanın bu hamleleri, Asya'nın en büyük 3. ekonomisinin büyümesine zarar verme riski taşıyor.

Uzun vadeli faizlerin çok fazla tepki verdiğini ve büyük ihtimalle bunun hedeflenmemiş olduğunu söyleyen ICIC Securities Primary Dealership Ltd.'ın ekonomistlerinden Prasanna Ananthasubramanian, "RBI'nin borçlanma maliyetleri ve ekonomi üzerindeki etkileri gibi endişelenmesi gereken başka hedefler var" dedi.

Hindistan'da hükümet tahvilleri önceki gün Mumbay'daki seansın kapanışında 5 günlük düşüşünü sonlandırdı. Mayıs 2023 vadeli kağıtların faizi 32 baz puan düşerek yüzde 8.92'ye geriledi. Son 6 ayda dolar karşısında yaklaşık yüzde 14 değer kaybeden rupi dün yüzde 0.2 zayıflayarak 63.23'e geriledi.