Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de imalat endeksi Ağustos'ta 11 ayın en düşüğünden sıçrama yaparak, 2 çeyrek üst üste yavaşlamanın ardından Asya devininin ekonomisindeki güçlenme sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in öncü imalat PMI verisi Temmuz'daki 47.7 puandan Ağustos'ta 50.1 puana çıktı. Rakam, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisinin üzerinde oldu.

Çin Başbakanı Li Keqiang'ın büyümeyi desteklemek için ufak ölçekli şirketler için vergi indirimi ve demiryolu yatırımlarının artırılmasını kapsayan tedbirler almasının ardından yerel talep imalattaki kazançları destekledi. İhracat siparişleri endeksi beklenenden hızlı düşerek, ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltmayı düşünmesiyle Çin'in deniz aşırı talep beklentilerindeki sınırlara dikkat çekti.

Çin'in imalat büyümesinde istikrar sağlanmaya başlandığını belirten HSBC'nin Hong Kong'taki Çin başekonomisti Qu Hongbin, Çin'de önümüzdeki aylarda yukarı yönlü sürprizler bekliyor.

Şanghay Bileşik Endeksi imalat rakamlarının ardından erken saatlerde yüzde 0.5'i bulan kayıplarını silerek yüzde 0.1 artış kaydetti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler Çin'in bu yıl yüzde 7.5 büyüme hedefini yakalayacağını ve 2014'te de aynı seviyede büyüyeceğini öngörüyor.