Advertisement
HABERLER ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Bakır Londra'da, dünyanın en büyük metal kullanıcısı Çin'de imalat sanayinin beklenmedik bir şekilde genişlemesinin ardından değer kazandı ve son iki haftanın en büyük çaplı yükselişine yönlendi.

Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Ağustos ayı geçici satınalma yöneticileri endeksi 50.1 seviyesine yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 48.2 çıkması bekleniyordu. 50 seviyesinin üzeri, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor. Bu ay açıklanan verilere göre, Çin'in ihracatı Temmuz ayında sıçrama yaparken, hizmet sektörü daha hızlı bir genişleme gerçekleştirdi.

Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Daniel Briesemann, "Bu Çin'den son dönemde gelen diğer bir iyi ekonomik veri serisi," dedi ve "Çin ekonomisi tekrar toparlanma yoluna çıkmış görünüyor. Bu durum kendisini metallere yönelik güçlü talepte gösteriyor ve fiyatlara destek sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 2 artarak, Londra saati ile 09:29'da, ton başına 7,388 dolaa çıktı. Fiyatlar yüzde 2.1 kadar artarak, 8 Ağustos'tan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, ypzde 1.8 değer kazanarak pound başına 3.3715 dolara ulaştı.

Kazakistan'da bakır madenciliği işi yapan Kazakhmys Plc, bugünkü açıklamasında, "Metal, cazip bir orta ila uzun vadeli talep ve arz görünümüne sahip," şeklinde görüş bildirdi. Şirket, bakır fiyatlarındaki hızlı düşüşle birlikte yılın ilk yarısında zarar açıkladı ve temettüsünü düşürdü.

LME bakır stokları, borsa verilerine göre, 27'nci gün üst üste düştü ve 565,500 tona geriledi. Stoklar üst üste sekizinci haftayı da düşüş ile geçmeye yönlendi. Depolardan bakır çıkarılmasına ilişkin emirler son 13 günün 12'sinde düştü ve 294,450 tona geriledi.

Üç ay vadeli aluminyum kontratı, LME'de, yüzde 1 tırmanarak ton başına 1,916 dolara çıktı. Araştırma şirketi Harbor Intelligence'ın dünkü raporuna göre, alıcıların ABD'de arzı alabilmek için ödedikleri prim pound başına 11 sent ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Kalay yüzde 0.7 yükselerek ton başına 21,899 dolara çıktı. Spot metal ile 3 ay vadeli metal kontratı arasındaki fiyat farkı dün 45 dolardan kapandı ve 20 Kasım 2012'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Kurşun, nikel ve çinko Londra'da değer kazandı.

(13:40'ta güncellendi)