Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Plastik Sanayicileri Federasyonu'nun (PLASFED) raporuna göre yılın ilk 6 ayında 175 milyon dolarlık üretim yapan sektörün yıl sonunda bu rakamı 350 milyon dolara çıkarması bekleniyor.

PLASFED plastik işleme makinelerine yönelik 2013 ilk yarı gerçekleşmeleri ve yıl sonu tahminleri raporunu yayınladı. Buna göre sektörde yılın ilk 6 ayında 175 milyon dolarlık üretim yapılırken, bu veriler ışığında yıl sonunda da 350 milyon dolarlık üretim, 138 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

Rapora göre, plastik işleme makineleri ve aksamları üreticileri ilk 6 ayda 175 milyon dolarlık üretim, 69 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirdi. Yerli imalatçılar iç pazara 106 milyon dolarlık ürün satarken, 268 milyon dolarlık da ithalat yapıldı. Yılın ilk 6 ayı sonunda ithalatın iç pazardaki ağırlığı yüzde 72 seviyesinde gerçekleşirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 26 seviyesinde oluştu.

Raporda, ilk altı aylık gerçekleşmelere bağlı olarak yıl sonu tahminleri de yapıldı. Buna göre plastik işleme makineleri üretiminin 2013 sonunda 350 milyon doları bulması bekleniyor. İthalatın 536 milyon dolara ulaşacağı tahmini edilen raporda, ihracatın 138 milyon dolar, yerli ve yabancı menşeli ürünlerin toplam Türkiye satışlarının ise 748 milyon dolar civarında olması bekleniyor.

PLASFED raporunda yer alan diğer tespitler ise şöyle:

"Plastik işleme makineleri sektöründe 2013 sonu itibariyle, 2012'ye göre üretimin yüzde 12, ihracatın ise yüzde 18 artması bekleniyor. Buna karşılık ithalat yüzde 10, iç satışlar (makine teçhizat yatırımları) yüzde 9 gerileyebilir. Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler sırasıyla Almanya, Çin, İtalya, Tayvan, Avusturya ve Güney Kore'den oluşuyor. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise Rusya, İran, Romanya, Bulgaristan, Almanya, Azerbaycan, Ukrayna ve BAE'den oluşuyor. Plastik işleme makineleri, -aksam ve parçalar dışarıda bırakılarak- sadece makineler bazında bakıldığında, sektörün ihracat birim fiyatları ile ithalat birim fiyatlarının 2013 ilk yarısı sonu itibariyle hemen hemen eşitlenmesi dikkati çekiyor. Bu veriye göre, ihraç birim fiyatı kg başına 12 dolar, ithalat birim fiyatı ise kg başına 12,7 dolar oldu. Aksam ve parçalar dahil edilerek bakıldığında ise ithalat birim fiyatlarına yakın olmakla birlikte ihracat birim fiyatlarının yılın ilk altı ayında gerilediği gözlendi. 2011 yılında 589 milyon dolar ile zirveye çıkan sektörün dış ticaret açığı 2012'de başlayan düşüşünü yılın ilk altı ayı sonunda da sürdürdü. Yıl sonu itibariyle dış ticaret açığının 398 milyon dolar olacağı tahmin edildi. Sektörün iç pazar satışlarının -plastik sektörünün makine ve teçhizat yatırımı- bir önceki yıla göre yüzde 5 azalacağı tahmin edildi. Sektörün 2013 yılsonu tahminleri ışığında; 2003-2013 arasındaki yatırım tutarı, 6,5 milyar dolara ulaştı."

Açıklamada görüşlerine yer verilen PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye plastik işleme makineleri sektörünün plastik sektörü kadar hızlı büyüyememesi olgusunun uzun süredir gözlendiğini belirtti.

Aksoy yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:

"Ancak bunun sadece girişimcilerimizden kaynaklı bir olgu olduğunu hiç kimse düşünmesin. Rakipler hem yeni ürünlerde, hem de ikinci el ürünlerin satışlarında üreticilerini kamu kaynaklı olarak destekliyor. Finansman imkanları daha geniş ve ihracata yönelik satışlarında, başta vade olmak üzere avantajlarını sıklıkla kullanıyorlar. Makine imalatçılarımızın yeterli desteği gördüğünü söylemek zor. Bu sektörümüze yönelik herhangi bir devlet stratejisi bulunmuyor; korunmuyorlar ve ucuz makine rekabetinin baskısı altında zorlanıyorlar. Makine imalatının önemini vurgulamaya gerek yok. Bu sektörümüze verilecek desteklerin hiçbiri sonuçsuz kalmayacaktır."