Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvuruları, geçtiğimiz ay ortalamasına göre beş yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesinde gerçekleşerek istihdam piyasasının gelişim göstermeye devam ettiğine işaret etti.

17 Ağustos'ta sona eren ayda işsizlik başvuruları 330,500 ortalamasına gerileyerek Kasım 2007'den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. İşsizlik başvuruları önceki haftaya göre ise 13,000 artışla, Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin beklentileri ile denk seviyede gerçekleşti ve 336,000 oldu.

İş verenlerin satışları karşılamak için çalışanları bünyelerinde tutmaları ile işten çıkarmaların azalması, federal bütçe kesintileri ve yüksek istihdam vergilerinin 2013'ün ikinci yarısında azalmasının etkileri ile birlikte, istihdamda daha büyük artışlar olabileceğine işaret edebilir. İstihdamdaki artış yükselen gelirlerle birleşerek, ekonominin yüzde 70'ini oluşturan Tüketici Güveni ve harcamalarını destekleyebilir.

New York'ta bulunan UniCredit ekonomistlerinden Harm Bandholz, "İstihdam piyasası gelişim göstermeye devam ediyor. İşletmeler çalışan almaya devam edecekler çünkü mali sıkılaştırmanın toparlanmayı bastıramayacağı hissiyatına sahipler" yorumunu yaptı.

Dört haftalık ortalama, haftalık verilere göre daha az volatil bir ölçüm olarak görülürken, başvuruların yönüne dair daha net bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı başvuruların 330,000 olacağı yönündeydi. Tahminler 315,000 ile 350,000 arasında değişiklik gösterdi. Bir önceki haftanın verileri de ayrıca revize edilerek, 320,000'den 323,000'e yükseltildi.