Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de işsizlik başvuruları yükseldi

ABD'de işsizlik başvuruları, geçtiğimiz ay ortalamasına göre beş yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesinde gerçekleşerek istihdam piyasasının gelişim göstermeye devam ettiğine işaret etti.

17 Ağustos'ta sona eren ayda işsizlik başvuruları 330,500 ortalamasına gerileyerek Kasım 2007'den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. İşsizlik başvuruları önceki haftaya göre ise 13,000 artışla, Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin beklentileri ile denk seviyede gerçekleşti ve 336,000 oldu.

-ABD'de konut fiyatları yükseldi

ABD'de konut fiyatları Haziran ayına kadar geçen bir yıllık süreçte yüzde 7.7 yükselerek, toparlanışı genişletti ve satışa çıkan konut sayısındaki artışı destekledi.

Fiyatlar yıllık oran baz alındığında Mayıs ayına göre yüzde 0.7 yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin ortalama beklentisi yüzde 0.6'lık artış olacağı yönündeydi.

-Almanya imalat sanayii PMI iki yılın zirvesine çıktı

Markit Economics tarafından yapılan açıklamaya göer Almanya'da imalat sanayii satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayında 50.7'den 52'ye yükseldi.

Böylece Almanya'da imalat PMI seviyesi Temmuz 2011'den bu yana zirveye yükseldi. Öte yandan Alman hizmet sektörü PMI seviyesi ise 51.3'ten 52.4'e tırmandı.

Ekonomistlerin beklentileri ise imalat için 51.1 ve hizmet sektörü için 51.7 olarak gerçekleşti.

-Çin'de öncü imalat endeksi sıçradı

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de imalat endeksi Ağustos'ta 11 ayın en düşüğünden sıçrama yaparak, 2 çeyrek üst üste yavaşlamanın ardından Asya devininin ekonomisindeki güçlenme sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in öncü imalat PMI verisi Temmuz'daki 47.7 puandan Ağustos'ta 50.1 puana çıktı. Rakam, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisinin üzerinde oldu.

-ABD öncü ekonomik göstergeleri endeksi yükseldi

Conference Board tarafından hazırlanan öncü ekonomik göstergeler endeksi ABD'de Temmuz ayında yüzde 0.6 yükseldi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise yüzde 0.5'lik bir ilerlemeye işaret etti. Ankete katılan 42 ekonomistin tahminleri yüzde 0.2 ve yüzde 0.7'lik artışlar arasında değişiklik gösterdi.

-ABD hisseleri "veriler" ile yükseliyor

ABD hisseleri, bugün açıklanan ve beklentilerden iyi gelen Almanya ve Çin imalat verileri ve ABD istihdam piyasasında gelişim olduğunu gösteren veriler üzerine yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi altı haftanın en düşüğünden toparlandı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.7 artarak New York saati ile 13:16'da 1,654.12 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 51.90 puan, yani yüzde 0.4 artışla 14,949.45 puana yükseldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 15 aşağısında gerçekleşti.

-Avrupa hisseleri Almanya verileriyle yükseldi

Avrupa hisseleri, Almanya'dan gelen verilerin imalat ve hizmet sektörlerinin genişlediğini göstermesi üzerine 3 haftanın en zayıf dik yükselişini kaydetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 yükselerek günü 303.55 puandan kapatırken, değer kaybeden her hisseye karşılık beşten fazla hisse değer kazandı. Gösterge endeks, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını uzun bir süre daha düşük seviyelerde tutacağını açıklaması ile bu yılın en düşük seviyesini kaydettiği 24 Haziran'dan bu yana yüzde 10 yükseldi.

-Altın talebin artacağı beklentisi ile yükseldi

Altın vadeli kontratları New York'ta, dünyanın Hindistan'da sonra en büyük altın tüketicisi Çin'de ekonominin toparlanmakta olduğuna ilişkin işaretlerin geldiği ortamda, mücevher ve külçe altına yönelik talebin artacağı spekülasyonu ile, son üç günde ikinci kez yukarı yönde hareket etti.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasınd, yüzde 0.5 yükselerek, ons başına 1,377 dolara çıktı. Kontrat erken saatlerde yüzde 1.1 kadar düşüş gösterdi.

-Gelişen piyasalar endeksi kayıpları azalttı

ABD Merkez Bankası'nın tutanaklarının tahvil alımlarının azaltılması için geniş çaplı desteğe işaret etmesinin, sermaye çıkışlarını hızlandıracağı endişesini tırmandırmasıyla gelişen piyasalar endeksi 6 haftanın en düşüğüne indi. Türk Lirası ve Hint rupisi rekor düşüğe zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 kayıpla Londra saati ile 13:47'de 920.56 puana inerek düşüşü altıncı güne taşırken, erken saatlerde yüzde 1.1'e varan kayıpları azalttı. Endeks altı gündür düşüş yaşarken, bu süreçte yüzde 4.9 kaybetti.

-Petrol Çin verisinden destek buldu

Ekim vadeli WTI petrolün varil fiyatı 87 sent yükselerek 104.72 dolar olduktan sonra, New York Mercantile Exchange'de New York saatiyle 11:44'te 104.36 dolardan işlem gördü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 27 altında kaldı. Kontrat dün 1.26 dolar gerileyerek 103.85 dolardan kapandı ve 8 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanış seviyesini kaydetti.

Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 1 sent düşerek ICE Futures Europe Borsasında 109.80 dolar oldu. WTI ve Brent petrollerin arasındaki fiyat farkı 5.45 dolara olurken, bu fark dün 5.96 dolar ile 26 Haziran'dan bu yana en geniş seviyede görüldü.

-Dolar yen karşısında iki haftanın zirvesinde

İşsizlik başvurularının aylık bazda beş yılın en düşüğüne gerilemesinin Fed'in teşvikleri kısacağı söylentilerini artırması ile dolar, yen karşısında iki haftanın zirvesine yükseldi.

Dolar yen karşısında 98.81 yen olarak 5 Ağustos'tan bu yana en yükseğe kadar ilerlemesinin ardından, yüzde 1 artarak New York saati ile 11:14'te 98.64 yen oldu. ABD para birimi euro karşısında ise yüzde 0.2 güçlenerek 1.3329 dolar seviyesine geldi. Euro yen karşısında yüzde 0.8 yükselerek 131.54 yenden işlem görürken, erken saatlerde 131.65 yen ile 2 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi kaydetti.