Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en büyük 2. piyasa operatörü Nadaq Borsası, perşembe günü öğleden sonra meydana gelen işlem hatasından ötürü 3 saatliğine işlemleri dondurdu. Nasdaq, sorunun, kotaları ve fiyatları besleyen kanallarından kaynaklandığını belirtti.

Bilgisayar hataları, bu hafta Amerikan borsa endekslerini ikinci kez sekteye uğratarak, 37 ülkeden 3,200 şirketi kapsayan Nasdaq'ı dondurdu ve endekslerdeki kırılganlığa ilişkin endişeleri yeniden ortaya çıkardı.

Müşterilerin sipariş emri verememelerinden ötürü Apple Inc., Intel Corp. ve Facebook Inc. gibi en çok işlem gören hisseleri beklemede kalmak zorunda kaldı. Nasdaq hisse endeksleri kesilme boyunca güncellenmedi ve New York Borsası'ndaki işlem hacminde de likiditenin geçici süreyle kurumuş olmasından ötürü sorun yaşandı.

 

Asıl korkunun bu kesintilerin, ABD'de alışılmamış olan bir durum olmasından ötürü bir tür riske sıkışıp kalmak olduğunu söyleyen BMO Capital Markets Corp.'un kıdemli türev traderlarından Max Breier, "İşlemlerdeki herhangi bir bilgi ve işlem kesintisi, risklerin yönetilme ve pozisyonların alınma yeteneğini azaltır" dedi.