Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in tahliyesi Mısır basınında geniş yer buldu.

Mısır Başsavcılığı'nın, "yargılandığı davalarla ilgili hakkında tutuklama veya gözaltına alınma kararı bulunmadığını" belirttiği Mübarek'in tahliyesi, çoğu mevcut yönetimi destekleyen Mısır gazetelerinin manşetine taşındı.

El-Ahram gazetesi "Mübarek bugün serbest" manşetiyle yayınladığı haberinde, Mübarek'in 2 yıldan bu yana yargılandığı davalardan serbest bırakıldığını duyurdu.

"Mübarek'e veda eden Tura Hapishanesi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerini karşılıyor" başlığıyla Mübarek'in serbest bırakılmasını manşetine taşıyan bir başka Mısır gazetesi "El-Mısri el-Yevm", siyasi ve devrimci güçlerin karar karşısında şaşkın olmadığını belirtti.

Söz konusu güçlerin kararı doğal karşılamalarının sebebine işaret eden gazete, Askeri Konsey'in 25 Ocak sonrası "devrim yargılamaları" için baskı yapılmaması karşılığında yönetimi devretmek üzere İhvan'la anlaştığı düşüncesinde olduklarını ifade etti.

Mübarek'in serbest bırakılmadan önce avukatıyla konuşmalarının olduğu bir diyaloğa yer veren Mısri el-Yevm, Tura Hapishanesi güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, hakkında yeni bir dava çıkmazsa serbest bırakılacağını öğrenen Mübarek'in sevincini gizleyemediğini ve tebessüm ettiğini kaydetti.

Aynı gazetede önceki gün yayımlanan bir makalede de "Mübarek'ten özür dileme vakti geldi mi" sorusu sorulmuştu.

"10 yıl boyunca kafirlerin yönetimi, Mübarek'in yönetiminden daha iyidir" dediğini, ancak Mübarek'in gidişinden sonra "İhvan'ın yönetimi kafirlerin yönetiminden daha kötüdür" demeye başladığını belirten köşe yazarı Omar Haşim Rabi, belki de Mısır halkının, Mübarek'in dediği gibi demokrasiye hazır olmadığını savunmuştu.

El-Vatan gazetesi "Mübarek fitnesi" ve "Yargı Mübarek'i serbest bırakıyor. Temerrüd Hareketi, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'dan Mübarek'in tutuklu kalması için olağanüstü halin kendisine verdiği yetkileri kullanmasını talep ediyor" başlıklarıyla yayınladığı haberinde, Mübarek'in serbest bırakılması kararının siyasi arenada öfkeyle karşılandığını ve 30 Haziran gösterilerinin amacına aykırı olduğunu bildirdi.

El-Vefd gazetesi, "Mübarek diğer davalarından da aklanarak serbest kalıyor" başlığıyla verdiği haberinde, Mübarek'in avukatının, devrik cumhurbaşkanının bugün serbest bırakılacağını söylediğini aktardı.

Mevcut yönetime muhalifliğiyle bilinen tek gazete Hürriyet ve Adalet gazetesi ise "Devrik cumhurbaşkanının avukatı: Mübarek bugün hapisten çıkıyor" başlığıyla bir haber yayınladı.