Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı spekülasyonuyla yabancı fonların bu hafta Asya varlıklarından çıkış yapmasıyla Asya paraları Endonezya rupisi ve Hint rupisinin öncülüğünde düşüş kaydetti.

Fed'in Temmuz ayı toplantısının tutanaklarının, politika yapıcıların bu yıl ABD ekonomisinde ilerleme olması hâlinde tahvil alımlarının azaltılmaya başlanmasına destek verdiği göstermesi üzerine Hint rupisi 1993'ten bu yana en kötü haftasını kaydetmeye hazırlanırken, Endonezya rupisi de 2008'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Tayland ikinci çeyrekte resesyona girmesi ve Malezya'nın cari fazlası da yüzde 70 daralması, baht ve ringgiti 2010'dan bu yana en düşük seviyelerine geriletti.

Fonların gelişen piyasalardan çıkarak bölge paralarını baskıladığını belirten FPG Securities Co.'nun CEO'su ve forex stratejisti Koji Fukaya, ekonominin toparlanmaya başladığı ABD ile büyümenin yavaşladığı gelişen piyasa ülkeler arasındaki farkın netleşmeye başladığını söyledi.

Endonezya rupisi bu hafta dolar kariısında yüzde 4.2 değer kaybederek 10,840'a; Hint rupisi ise yüzde 4.3 ile Eylül 2011'den bu yana en sert düşüşünü kaydederek 64.4525'e geriledi. Tayland bahtı yüzde 2.1 zayıflayarak 31.95'e, ringgit ise yüzde 0.9 kayıpla 3.3065'e düştü.

Yen hariç Asya'daki en aktif 10 para birimini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya  Dolar Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 114.5 puana geriledi ve 2 ayın en sert kaybına işaret etti. Küresel gonlar Tayland, Endonezya ve Tayvan'da bu haftanın ilk 4 gününde aldıklarının 1.5 milyar dolar üzerinde varlık sattı.