Advertisement
HABERLER ABONE OL

(16:26'da güncellendi)

Batı Teksas ham petrolü (WTI) dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de yaz tüketiminin etkilerinin azalması sonrasında rafineri taleplerinin yavaşlayacağı söylentileri arasında bir ayın en büyük haftalık düşüşüne doğru ilerliyor.

Vadeli kontratlar büyük bir değişiklik yaşamazken, 21 Ağustos'taki verilerde ABD petrol stoklarının bir yılın en düşüğüne gerilediğinin görülmesine rağmen yüzde 2.2 haftalık kayıp yaşamış durumda. Bloomberg News anketine göre fiyatlar gelecek hafta rafinerilerin işlem oranını azaltması ile kayıplarını genişletebilir. Libya ise petrol ihraç ettiği dört kapalı limandan biri olan Brega'dan sevkiyatlara devam edeceğini açıkladı.

Oslo'da bulunan SEB AB emtia analistlerinden Bjarne Schieldrop, "Şu andaki fiyatların üçüncü çeyrek için tavan olduğunu düşünmeye başlıyorum, dördüncü çeyreğe doğru aşağı yönlü bir hareket başlamadan önce fiyatlar bu seviyelerde bir süre kalacaktır" yorumunu yaptı.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex elektronik işlemlerinde, 13 sent yükselerek, Londra saati ile 13:21'de varil başına 105.16 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 59 altındaydı. Kontrat dün yüzde 1.1 ile 9 Apustos'tan bu yana en hızlı artışını göstererek, varil başına 105.03 dolara çıktı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 46 sent yükselerek varil başına 110.36 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi Batı Teksas arasındaki fiyat farkı, dünkü seviyesi olan 4.87 dolardan 5.23 dolara çıktı.

(16:26'da güncellendi)