Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

FuturePath Trading LLC'den Paul Kavanaugh'ın teknik analizine göre, altının Haziran ayında gördüğü son 34 ayın en düşük seviyesinden başlattığı ralli, fiyatları bu yıl ayı piyasasına sonan düşüş yeniden başlamadan önce, 1,500 dolar seviyesine ulaşabilir.

Kavanaugh, fiyat hareketlerini zamandan bağımsız olarak süzen nokta ve şekil (point-and-figure) grafiğinin bir sıçrama trendi gösterdiğini kaydetti. Bu grafik her sekiz dolarlık sıçrama için yeşil bir kutu ve her sekiz dolarlık düşüş için bir kırmızı kutu işareti koyuyor. Bu grafikteki fiyat dönüşleri, fiyatlar üç kutu (24 dolar) için ters yönde hareket ettiği zaman tetikleniyor. Kavanaugh, diğer bir Fibonnacci analizinin, altının dünkü kapanış seviyesi olan 1,370.80 dolardan, iki aylık sürede, yüzde 9.4 kadar yükselebileceğini işaret ettiğini belirtti. Altın en son 1,500 doları, ayı piyasasına girdiği Nisan ayının 12'sinde gördü.

Chicago'dan telefon yoluyla görüş belirten ve Mayıs ayında altının 1,250 dolara doğru yönlendiğini doğru biçimde tahmin eden Kavanaugh, "Kuvvet, piyasanın yukarı yönde hareket etmeye çaba gösterdiğini işaret ediyor," dedi ve "Altın çok fazla ayı piyasasına girmiş durumda, bu nedenle aşağı trendi kırması zor olacak ve ralli yakın bir zamanda sona erecek" şeklinde görüş bildirdi.

Kavanaugh, fiyatların zirve ya da taban seviyelerine ulaşmasının ardından belli bir yüzde oranı kadar yükseleceği ya da düşeceği şeklindeki Fibonacci analizine göre, altının, 34 ayın en düşük seviyesi olan 1,179.40 dolara düşüşün yüzde 50 düzeltme seviyesinin üzerindeki 1,500 dolar psikolojik seviyesinde dirençle karşılaşacağını kaydetti. Haziran ayından bu yana süren ralliye karşın, altın halen, 22 Ağustos 2011'deki rekor kapanış seviyesi olan 1,891.90 doların yüzde 28 altında.

Altın vadeli kontratları, New York Comex piyasasında, bu yıl yüzde 18 düştü ve 2000 yılından bu yana ilk yıllık kaybına yönlendi. Bazı yatırımcılar, hisse senetlerindeki yükselişler ve düşük enflasyon ortamında, altının değer koruma niteliğine olan güvenlerini yitirdi.

Kavanaugh, "Altın tekrar 1,800 dolara çıkmadan önce 1,100 doları görebilir" dedi.