Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye'de kömür yakmalı elektrik üretimi ile ilgili geliştirmeler yapmaya ve yatırıma hazırlanan, Taqa olarak da bilinen, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Abu Dhabi National Energy Co., projeyi 2014'e ertelediğini açıkladı.

Projeye göre Taqa, kömür madenlerinin geliştirilmesi ve enerji çıkışını 5 kat artırarak 7,000 megawatta çıkarılması için çalışmalar gerçekleştirecekti. İki ülkenin enerji bakanları Muhammed bin Dhaen Al Hamli ve Taner Yıldız'ın 3 Ocak'ta düzenledikleri basın toplantısında yatırımın 12 milyar dolarlık bir tutarı bulabileceği söylenmişti. Yıldız, Türkiye'de taleplerin ekonomik büyümeden daha hızlı arttığını belirterek, kömürden elde edilen güç üretimini 18,000 megawatt seviyesine getirmek istediklerini söylemişti.

Abu Dhabi hükümetinin yüzde 75'lik payına sahip olduğu Taqa, güç üretiminin yanı sıra Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya, hatta Avrupa, Hindistan, Kuzey Amerika'da petrol ve gaz üretimi yapıyor.

Bugün Taqa sözcüsünün yaptığı açıklamada ise, Taqa'nın Türkiye'de Afşin Elbistan bölgesinde yapılması düşünülen elektrik santrali projesini bir sonraki yıla ertelediği söylendi. Buna gerekçe olarak, Taqa'nın "diğer harcama öncelikleri" gösterilirken, şirketin Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye hükümetlerinin iş birliği sürecindeki karşılıklı görüş ve fikir alımlarından duyduğu memnuniyet de dile getirildi.