Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin borç tavanının Ekim ortasında 16.7 trilyon dolar ile sınıra dayanacağını söyleyen ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Kongre'ye gönderdiği mektubunda borç sınırının bir an önce artırılması çağrısında bulundu.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve diğer yasakoyuculara bir mektup gönderen Lew, "Sıradışı önlemler Ekim ortalarında tükenecek" dedi.

O noktada ABD'nin borçlanma yetkisinin sınırlarına ulaşmış olacağını ve Hazine'nin o gün hükümeti desteklemek için elinde ne kadar kaynak varsa o kadarının kalacağını söyleyen Lew, o zaman nakit dengesinin 50 milyar dolar ile uzun süre harcamaları karşılamaya yetersiz seviyede olacağının tahmin edildiğini aktardı.

ABD Hazine Bakanlığı daha önce de Kongre'nin 9 Eylül'de tatilden dönmesinin ardından özel muhasebe yöntemleri vasıtasıyla hükümet operasyonlarını muhtemelen finanse edebileceklerini söylemişti. Lew 22 Ağustos'ta Kongre'nin borç limitini artıramamasının ülke üzerinde felaket etkilere neden olacağını ve Sosyal Sigorta alıcıları ve gazilerin ödemelerini riske atabileceğini dile getirmişti.

Kongre'nin Amerika'nın en kısa zamanda normal borçlanma yetkisini, herhangi bir temerrüt riski görünür olmadan genişleterek, iyi kredisini koruması gerektiğini söyledi.