Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçiler ile 6. kez mali konularda karşı karşıya gelen Barack Obama'nın ekonomik ve siyasi danışmanları, bütçe ve borç limitinin ne kadar genişletilmesi ve uzatılması konularında kendi aralarında da görüş ayrılığı yaşıyor.

Konuya ilişkin bilgisi olan iki kaynak, tartışmaların, zorunlu harcama kesintilerini sonlandırmak için için Beyaz Saray'ın ne kadar kapsamlı taleplerde bulunması gerektiğine odaklandığını söyledi.

Aralarında yeni Yönetim Ofisi ve Bütçe Direktörü Sylvia Mathews Burwell ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gene Sperling'in de yer aldığı Obama'nın ekonomi danışmanları ekibi, aralarında kıdemli danışman Dan Pfeiffer ve personel müdürü Rob Nabors'ın da bulunduğu siyasi danışmanları ile görüş ayrılığı yaşıyor.

Kaynaklar, ekonomi ekibinin anlaşmanın, zorunlu harcama kesintilerinin yerine hedeflenmiş kesintiler ve harcamaların artırılması getirilmesini kapsaması için uğraşırken, siyasi danışmanlar, anlaşmanın kapsamı büyütüldükçe, uzlaşmanın zorlaşacağını savunduğunu aktardı.

Cumhuriyetçi liderler ve Beyaz Saray yetkilileri, borç tavanını artırmayı reddederek, federal hükümetin kapanması ya da temerrüt riskini önlemeye kararlı olduklarını ifade etmişti. Obama borç tavanı konusunda müzakere etmeyeceğini söylese de, Cumhuriyetler ile yaşanan bütçe kavgası yine zor yola girebilir.