Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Suriye'de kimyasal silah kullanımının "inkar edilemez" olduğunu belirterek, Suriye rejimi kimyasal silahların muhafazasını sağlamaya devam etmesi nedeniyle, bu saldırının Suriye rejimi tarafından gerçekleştirildiğine yönelik "çok az şüpheleri" bulunduğunu bildirdi.

Carney, günlük basın toplantısında Suriye'deki gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.

Açık biçimde ve geniş çaplı yapılan ve çirkin sonuçlara neden olan kimyasal silah kullanımına yanıt konusunu değenlendirdiklerini belirten Carney, şöyle konuştu:

"Suriye'deki kimyasal silah depolarının kontrolünü Esad rejimi sağladığı için saldırının Esed rejimi tarafından yapıldığına yönelik çok az bir şüphe var. Sadece Esad rejimi kimyasal silahları göndermek için roket kullanma kapasitesine sahip. Kimyasal silah kullanımından önce o bölgeyi temizlemeye çalıştılar ve kimyasal silah kullanımından sonra da bölgeyi bombalamaya devam ettiler."

Bu durumun kimyasal silahların rejim tarafından kullanıldığına yönelik şüpheleri çok aza indirdiğine dikkati çekerek, "Bu uluslararası normların açık ihlalidir ve uluslararası normların ihlaline yönelik yanıt verilmesi ABD ve uluslarası toplumun ciddi biçimde çıkarınadır" dedi.

Carney, videolarla kimyasal silah kullanımını kendi gözleriyle gördüklerine dikkati çekerek, "Kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtlar inkar edilemez. Bunun kanıtları da ABD yönetiminin ötesinde, açık kaynaklardan, uluslararası organizasyonlardan ve sahadaki tanıklardan geliyor" diye konuştu.

Kimyasal silahların kullanılmasına yönelik ihlalin çok ciddiye alınması gerektiğine işaret eden Carney, ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik ekibiyle istişarelere devam ettiğini, istihbarat birimlerinin ne olduğuna dair ek değerlendirmeler yaptığını ve bu değerlendirmeleri de önümüzdeki günlerde payşacaklarını bildirdi.

Carney, "Obama, istişarelere ve bu konuya yanıtına yönelik seçeneklerini gözden geçirmeye devam edecek" dedi. Carney, Suriyeli muhaliflere yönelik yardımlara devam edeceklerini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Suriye'de rejim tarafından kimyasal silah kullanılmasıyla ilgili, "Başkan Obama ve ekibi, kimyasal silahların sivil halka karşı kullanımını yasaklayan uluslararası normların bu spesifik ihlaline yanıt vermeye dönük seçenekleri değerlendiriyor. Bu, muhalefete desteğimizin ve Suriye'deki çatışmanın bir parçası ama aynı zamanda ondan ayrı bir durum" dedi.

Carney, günlük basın toplantısında, kimyasal silahların "geniş çaplı trajik sonuçlara neden olacak şekilde masum insanlara karşı kullanılmasının inkar edilemez" olduğunu kaydetti.

Uluslararası toplumun şimdiden kimyasal silahların kullanıldığı yönünde sonuca vardığını ifade eden Carney, "Rusya ve İran bile kimyasal silah kullanıldığı sonucuna vardı" ifadesini kullandı.

Carney, Esad rejiminin gücünü korumak için rastgele masum kadın ve çocukların öldürmesini "alçakça" diye niteleyerek, "Ama bu Beşşar Esed'den beklenen de budur" diye konuştu.

Konuya yanıt verme noktasında müttefikleri, ortakları ve ABD Kongresi'yle istişareye devam ettiklerini belirten Carney, ABD Başkanı Barack Obama'nın da kararını verdiğinde bunu açıklayacağını bildirdi.

Ancak Carney, bu karar verme sürecinin ne kadar süreceğine yönelik bir tarih ve detay vermekten kaçındı.

Carney, "Başkan Obama ve ekibi, kimyasal silahların sivil halka karşı kullanımını yasaklayan uluslararası normların bu spesifik ihlaline yanıt vermeye dönük seçenekleri değerlendiriyor. Bu, muhalefete desteğimizin ve Suriye'deki çatışmanın bir parçası ama aynı zamanda ondan ayrı bir durum" değerlendirmesini yaptı.

Carney, bir soru üzerine, "Genel biçimde söylersek, uluslararası bir normun ihlali, çiğnenmesine yönelik yanıtı değerlendiriyoruz. Esad'a karşı savaşında muhalifleri desteklemeye devam ediyoruz ama uzun zamandır açıkça belirttik ki bu çatışmaya askeri çözüm yok, siyasi bir çözüm olmalı. Bu noktada da Suriye halkına daha iyi bir gelecek için Esed iktidardan çekilmeli" yanıtını verdi.

Carney, kendilerinin ve dünyadaki birçok ülkenin bu uluslararası normun ihlaline uygun yanıt vermeyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

AA