Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:45'te güncellendi)

Avrupa hisseleri ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından ABD hükümetinin kimyasal silah kullanımından Suriye hükümetini sorumlu tuttuğu açıklaması üzerine düşüşünü dokuz haftanın en sert düşüşünü yaşadı.

Renault SA ve Porsche SE, Stoxx Europe 600 Endeksi'nde işlem gören 19 sanayi grubunun arasında en büyük düşüşüşü açıklamalarıyla yüzde 4'ten fazla değer kaybetti. Avrupa'nın bütün bankaları gerilerken, İtalya ve İspanya bankaları bu iki ülkedeki gösterge tahvil faizlerinin yükselmesi ile en büyük kayıpları yaşadılar.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.8 düşerek günü 299.01 puandan kapattı. Endeks buna rağmen bu yılın en düşük seviyesini gördüğü 24 Haziran'dan bu yana Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarının düşük tutulacağını açıklamasıyla yüzde 8.5 yukarıda.

Kopenhag'da bulunan PFA Pension A/S kıdemli stratejisti Witold Bahrke, "Kerry'nin açıklamaları Suriye'deki çatışmanın tırmanacağı ve bölgeye yayılacağı endişelerini artırarak yatırımcıların güvenini sarsıyor. Politika riskleri şu anda dominant rol oynuyor ve önümüzdeki haftalarda risklerle dolu bir mayın tarlasına doğru ilerliyoruz" yorumunu yaptı.

Stoxx 600 Endeksi dün 3 gündür ilk defa düşerken, İtalya'daki siyasi krizin bu düşüşte etkisi büyük oldu. Berlusconi'nin durumu 9 Eylül'de Senato'da görüşülecek.

(20:45'te güncellendi)