Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman iş güveni yükselişini 4. aya taşıyarak Ağustos ayında tırmanış kaydetti ve Avrupa'nın en büyük ekonomisinde toparlanmanın ivme kazandığı sinyalini verdi.

Yaklaşık olarak 7,000 uzmanın görüşlerine danışılarak hazırlanan Ifo iş dünyası güven endeksi Temmuz ayında 106.2'den Ağustos'ta 107.5'e çıktı. Bu rakam Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor. Bloomberg News anketine katılan 42 ekonomist bu rakamın 107'ye tırmanacağı tahmininde bulundu.

Alman ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0.7 genişleyerek Euro Bölgesi'nin 6 çeyrek süren daralmayı sonlandırmasında yardımcı oldu. Ülkedeki büyüme özel harcamalar tarafından ateşlenirken, 2011 yılından bu yana fabrika ve makine ekipmanlarına yönelik yatırımlarda ilk yükselişe şahit oldu.

Bonn'da bulunan Deutsche Postbank AG ekonomisti Heinrich Bayer, "İşler Almanya için şimdilik iyi gidiyor. Tabii ki ikinci çeyrekteki genişleme bazı iyileşmelerden kaynaklanıyor ama ekonomi yılın geri kalanında daha düşük seviyelerde genişleyecek" yorumunu yaptı.

Bundesbank Alman ekonomisinin bu yıl yüzde 0.3 ve 2014 yılında ise yüzde 1.5 genişleyeceği tahmininde bulunuyor. Alman imalatı Ağustos ayında son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşarak ekonomistlerin tahminlerini aştı. Euro Bölgesi ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte yüzde 0.3 genişledi.