Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Macaristan merkez bankası, Fed'in tahvil alımlarını azaltma planından önce politika yapıcıların dirençli olarak görülen yerel varlıklardan fayda sağlaması ile gösterge faiz oranını ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla düşürdü.

Magyar Nemzeti Bank, üst üste 12 ay çeyrek puanlık kesintilerin ardından iki haftalık mevduat faizlerini yüzde 4'ten rekor düşük seviye yüzde 3.8'e düşürdü. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistten 16'sı yüzde 3.9'a, 4'ü yüzde 3.75'e, biri ise yüzde 3.85'e düşüş olacağı yönünde tahminde bulunmuştu.

Macaristan'da politika yapıcılıar, faizleri rekor düşüğe çekerek para politikasında ince ayarlar ile geçen yıl yaşanan resesyonun ardından toparlanmalarını güçlendirmeyi planlarken, Fed'in teşvikleri ne zaman kısacağını düşünmesiyle de finansal istikrarı ve yerel varlıkların çekiciliğini korumayı amaçlıyorlar. Merkez bankası Başkanı Gyorgy Matolcsy geçtiğimiz ay, faizlerin 10 baz puan, yani yüzde 0.01 puan ile daha önce olduğundan daha yavaş düşürülebileceğini söylemişti.

Londra merkezli Nomura International Plc ekonomistlerinden Peter Attard Montalto, Macaristan varlıklarının dünya genelinde gelişen ülke piyasalarındaki korku ve düşüşe rağmen oldukça iyi bir performans gösterdiğini belirtti.

Macaristan para birimi forint, euro karşısında yüzde 0.7 zayıflayarak Budapeşte saati ile 14:02'de 300.60 seviyesinden işlem gördü.