Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut fiyatları Haziran ayında neredeyse son 7 yılın en hızlı seviyesinde yükselerek konut sektörünün güçlenmeye devam ederek ABD ekonomisindeki toparlanmayı destekleyeceği sinyalini verdi.

Yirmi şehirdeki konut fiyatlarını takip eden S&P/Case-Shiller Endeksi Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 12.1 yükselirken, Mayıs ayında bu rakam yüzde 12.2 olmuştu. Bu yükseliş Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanıyla paralel gerçekleşti.

Yükselen konut fiyatları hanehalkı zenginliğini de artırırken, ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarını da desteklemeye devam ediyor. Aynı zamanda mortgage faiz oranlarında görülen sıçrama satışların ve yeniden finansmanın yavaşladığı sinyalini veriyor.

JPMorgan Chase & Co. ekonomisti Daniel Silver, "Yılın ilk dönemlerinde görülen hızlı fiyat artışlarının sürdürülebilir olmadığı belliydi. Konut sektöründe son zamanlarda görülen zayıflama, yukarı doğru hareketi de yavaşlatacaktır" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yıllık artışın yüzde 10.7 ile yüzde 12.6 arasında olduğu şeklinde değişiklik gösterdi.