Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Akfen Holding'in cirosu ilk yarıda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 33, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'ı (FAVÖK) ise yüzde 99 artış gösterdi.

Akfen, 2013 yılının ilk yarısına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre holdingin cirosu geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 33, FAVÖK'ü yüzde 99, FAVÖK marjı ise 13 puan artış göstererek yüzde 39,6'ya ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, yılın ilk 6 ayında portföyünde 5 hidroelektrik santrali bulunan İdeal Enerji'nin Alman Yatırım Fonu Aquila'ya satışının karlılığın artmasında katkısı olduğunu belirterek, bu satıştan 30,7 milyon lira kar elde ettiklerini kaydetti.

Faaliyetlerindeki ciddi büyümeye ve HES'lerdeki hisse satış karlarına rağmen mayıs ayında kurlarda yaşanan artışın giderlerinin artmasına neden olduğunu aktaran Güçsav, kur farkı nedeniyle giderde görünen artış sonucunda da 2013 yılının ilk 6 ayını 162 bin lira zarar ile kapattıklarını dile getirdi.

Bağlı ortaklıkları ve öz kaynak yöntemiyle konsolide ettikleri iştiraklerinin tümü dikkate alınarak bakıldığında cirolarını dolar bazında yüzde 21 artış ile 285 milyon dolara çıkardıklarını vurgulayan Güçsav, FAVÖK'ün yüzde 27 artış ile 89,5 milyon dolar, aktif büyüklüğün ise 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğinin altını çizdi.

Güçsav, "Genel olarak 2013'ün ilk 6 ayında beklentilerimizin içinde bir performans gösterdiğimizi söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.

Akfen Holding'in iş ortaklıkları ve bağlı ortaklıklarının tümünde 2013 yılı ilk çeyreğinde büyüme yaşandığına işaret eden Güçsav şöyle devam etti:

"Mersin Limanı'nın kapasitesinin 2,2 milyon TEU seviyesine çıkartılması ve 13,5 metre olan mevcut azami rıhtım derinliğinin 15,5 metreye çıkartılması suretiyle daha büyük gemilere (10 bin TEU üzeri) hizmet verilmesi için planlanan toplam 126 milyon dolar tutarındaki yeni yatırım projesi için gerekli olan finansmanı sağladık. Bu kapsamda MIP Türkiye'de bir ilki başararak, bir altyapı şirketinin gerçekleştirdiği ilk tahvil arzına imza attı. Citibank, Development Bank of Singapore ve Unicredit AG'in aracılık ettiği tahvil arzından 450 milyon dolar nakit girişi sağlandı. 7 yıl vadeli teminatsız ve yüzde 5,95 (yüzde 5,875 kupon) sabit faiz oranı ile yapılan tahvil arzı için Moody's Baa3, Fitch ise BBB- ile MIP'i yatırım yapılabilir seviyede derecelendirdi.

MIP'nin yurt dışı tahvil arzıyla Türkiye güven tazeledi. Bu tahvil ihracı ile hem mevcut kredilerimizin refinansmanını sağladık hem de yeni yatırımlar için kaynak yaratılmış oldu. Aynı zamanda yeni finansman yapısıyla MIP'den holdinge yapılacak temettü ödemelerinin de önü açıldı. Bunun yanında operasyonel anlamda da başarılı bir dönem geçiren MIP'de yılın ilk altı ayında elleçlenen konteyner hacmi bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5 artış göstererek 671,140 TEU, konvansiyonel kargo miktarı da bir önceki seneye göre yüzde 9 artış göstererek 3,7 milyon tona ulaştı."

- TAV, MENA Bölgesi'nde yeni projelere teklif verdi

 

Akfen Holding CEO'su Güçsav, TAV'ın İzmir Adnan Menderes ve Medine Havalimanı inşaatlarının tüm hızıyla planlananın da önünde gittiğini bildirdi. TAV İnşaat Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı içine alan MENA Bölgesi'nde yeni projelere teklif verdiği bilgisini veren Güçsav, bunlarla birlikte birçok yeni projeyi de takip ettiklerini kaydetti.

Yatırım programlarına uygun şekilde HES santrallerini ticari enerji üretimi için devreye almaya devam ettiklerini vurgulayan Güçsav, "Haziran ayında enerji üretimine başlayan Gelinkaya HES ile birlikte Sekiyaka ve Doruk HES'ler bu sene içinde, Doğançay HES ise 2014 başında enerji üretimine başlayacak. Halen 142 megavat kurulu güce sahip 8 HES enerji üretimine devam etmektedir. İnşaatı devam eden 3 santralimizin de tamamlanmasıyla 2014 yılında 204 MV kurulu güce sahip 11 HES'lik bir portföye ulaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.

İDO'da gerek operasyonel, gerekse finansal olarak iyileşmeyi sonuçlarda görebildiklerine dikkati çeken Güçsav, yılın ilk yarısında taşınan yolcu sayısının yüzde 3, araç sayısının ise yüzde 2,4 artış gösterdiğini dile getirdi.

Haziran ayında açılan İbis Otel Alsancak/İzmir ile birlikte portföyünü büyüten Akfen GYO'nun Rusya Kaliningrad'daki İbis Otel inşaatının da tamamlandığını, gelecek bir-iki gün içinde hizmete açılacağı bilgisini paylaşan Güçsav, şunları kaydetti:

"İnşaatları devam eden İbis Esenboğa ve Novotel Karaköy'ün de 2014 yılı son çeyreğinde açılmasını hedefliyoruz. Geçtiğimiz ay arazisi satın alınan İbis Otel Tuzla'nın da 2015 yılında tamamlanması ile birlikte toplam oda sayısı 3 bin 324'e, otel sayımız da 19'a ulaşmış olacak. Bunun dışında İstanbul ve Moskova gibi büyük şehirlerde arsa arayışlarımız devam ediyor. Mersin'de yapımına başlanacak olan, kurulu gücünü 570 MV'tan 1.148 MV'a artırmak üzere EPDK'dan ön onayı alınan Mersin Doğalgaz Çevrim Santrali ile ilgili projemizde teknik danışman olarak atanan Tractabel firması, banka fizibilite çalışması kapsamında Elektrik ve Doğalgaz Piyasası raporunu ve ayrıca konsept tasarım çalışmalarını tamamlamış olup, kendileriyle imzalanan sözleşme uyarınca ikinci faz işler kapsamında olan EPC ihalesi yapılmıştır. İhale değerlendirmeleri Tractabel ile birlikte devam etmektedir. İhalenin önümüzdeki günlerde tamamlanması hedeflenmekte olup sonucu kamuoyuyla paylaşılacaktır. Projenin yatırım büyüklüğü yaklaşık 900 milyon dolar olarak planlanmaktadır."

- "Hisse geri alım programımıza aralıksız devam ediyoruz"

Süha Güçsav, Ankara'nın yeni gelişen bölgesi İncek'te 60 milyon lira bedelle devralınan, yaklaşık 272 bin metrekare inşaat alanına sahip 108 dönümlük arazide Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen ve bin konut olarak hedeflenen İncek Loft projesinin inşaatına başlandığını belirtti. Güçsav, bu proje ile İstanbul'da daha önce yaptıkları Levent Loft projesindeki başarıyı göstermeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kamu-Özel Ortaklığı (PPP) Modeli ile Isparta Şehir Hastanesi Yapım İşleri ile Ürün ve Hizmetlerin Temin Edilmesi İşi İhalesi'ne en iyi teklifi veren Akfen İnşaat'ın Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiğini aktaran Güçsav, "İhaleye konu proje 755 yataklı Isparta Şehir Hastanesi'nin kiralama karşılığı yapımı ile 25 yıl süresince ürün ve hizmetlerin temin edilmesini kapsamaktadır" ifadelerini kullandı.

Akfen Holding'in piyasadaki işlem fiyatının şirketin gerçek değerini yansıtmadığı inancıyla 2011 yılında başlattıkları hisse geri alım programına 2013 yılı içinde de devam ettiklerini vurgulayan Güçsav, şöyle devam etti:

"Akfen İnşaat'ın yaptığı hisse alımları ile daha önceden sahip olduğu yüzde 2,75 payla beraber Akfen Holding sermayesindeki toplam sahiplik oranımız yüzde 5,94'e ulaştı. Kendi hissemize inanıyor ve bugün yapılabilecek en iyi yatırımlardan biri olduğunu düşündüğümüzden hisse geri alım programımıza aralıksız devam ediyoruz"

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin mayıs ayında yaptığı açıklamalar sonrasında yeni bir dönemin başladığına işaret eden Güçsav, finansal piyasalardaki olumsuz gelişmelere ve zorluklara rağmen Akfen Holding olarak yatırımlarına planladıkları şekilde hız kesmeden devam edeceklerini belirtti.

AA