Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Kıdemli Üyesi Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, Suriye'ye saldırı konusunda büyük endişeler taşıdığını belirterek, yanlış bir saldırının Esad'a faydası olacağını söyledi.

Amerikan televizyon kanalı CNN'nin, Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye ilişkin sorusunu cevaplayan Senatör John McCain, Esad'ın çizgiyi ilk geçişi olmadığını ve Obama'nın açıklamasındaki ''kırmızı çizgi'' ifadesinin kabul edilmez olduğunu belirtti.

Suriye'ye saldırı konusunda büyük endişeler taşıdığını dile getiren McCain, yanlış bir saldırının Esad'a faydası olacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti.

McCain sadece birkaç füzeyle yapılacak bir saldırının Esad'ın propagandasını yapacağı bir olaya dönmemesini isteyerek, ne çeşit bir saldırı olacağının endişesini taşıdığını ifade etti.

-''Türkiyesiz bir saldırı hata olur''-

Senatör Silahlı Hizmetler Komitesi Üyesi Demokrat Parti Rhode Island Senatörü Jack Reed ise ABD'nin Suriye'ye tek başına gitmemesi gerektiğini belirterek, Fransa, İngiltere ve Türkiye'nin olmadığı tek taraflı saldırının büyük bir hata olacağı düşüncesini dile getirdi. Senatör Reed konuşmasında, zamanın önemine işaret ederek, ancak doğru hareket etmenin ondan da önemli olduğunu söyledi.

Savaşın sadece batı ile İslam'ın mücadelesi gibi olmaması gerektiğine değinen Senatör Reed, saldırıdan önce Kongre'ye en azından danışılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Senatör Reed, kimyasal silah kullanımına müdehale edilmesinin, ''sadece İran tarafından veya herhangi bir güç tarafından değil, silahların kullanılmamasıyla ilgili uluslararası hukukun temel bir kuralı'' olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray, Esed'in kimyasal silah kullandığı haberlerinin ardından Suriye'ye olası askeri operasyonla ilgili bütün seçeneklerin masada olduğunu belirterek, 4 adet Amerikan savaş gemisinin Akdeniz'de demirlemesine rağmen ''uçuşa yasak bölge'' uygulamasına karşı tutmunu ısrarla sürdürdüğü görülüyor.

-Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı'ndan Obama'ya çağrı-

Bu arada ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti California Kongre Üyesi Ed Royce, Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı iddialarının ardından Obama yönetimine Komitenin tutumuna yazılı açıklamayla cevap verdi.

Ed Royce, açıklamasında şunları kaydetti:

"Kimyasal silahların Suriye rejimi tarafından kullanımı yetki alanı dışındadır. Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'de ve bölgede derin güvenlik çıkarları vardır. Başkan bunun bir 'kırmızı çizgi' olduğunu söylemiştir. Şimdi sözlerinin arkasında eylem ortaya koymayı öneriyor.

Herhangi bir ABD askeri eylemi ciddi sonuçlar getirebilir ve sorunu daha da tırmandırabilir. Başkan bunu Amerikan halkının davası yapabilmeli ve yönetimi, planlarını anlatmak için Kongre'ye gelmeli. Buna uymamanın sonuçları Kongre için çok büyüktür."

AA