Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Amerika öncülüğünde Suriye'ye askeri hareket yapılacağı spekülasyonu ile değer kaybederken, petrol iki yılın zirvesine çıktı ve gelişen piyasa para birimleri zayıfladı. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, ABD Hazine tahvilleri dört günlük yükselişini tersine çevirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 düşüşle, New York saati ile 08:50'de, 296.46 puana indi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dün yüzde 1.6 düşmesinin ardından, yüzde 0.1'den az bir yükseliş gerçekleştirdi. Batı Teksas petrolü, yüzde 3 kadar yükseldikten sonra, kazançlarının bir kısmını geri verdi ve yüzde 1.4 değer kazanarak varil başına 110.55 dolara çıktı. Türk Lirası ve Hindistan para birimi rupi rekor düşük seviyelere geriledi. Dolar 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında güç kazandı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dün sekiz baz puanlık düşüşün ardından dört baz puan yükselerek yüzde 2.76'ya çıktı.

ABD ve müttefikleri, Suriye'nin geçen hafta Şam yakınlarında kimyasal silah kullanmakla suçlanmasının ardından, askeri harekat düzenlemeye yaklaşıyor. Başkan Barack Obama, bu hafta bir istihbarat değerlendirmesi açıklamayı planlıyor ve İngiltere Başbakanı David Cameron, parlamentoya Suriye sorununu görüşme çağrısında bulundu. Cambridge, Massachusetts merkezli veri sağlayıcısı EPFR Global'e göre, küresel fonlar, mayıs ayının sonundan geçen haftaya kadarki dönemde, gelişen piyasa hisse senetleri ve tahvillerinden yaklaşık 44 milyar dolar çekti.

Sydney'de Tribeca Investment Partners fon yöneticisi Sean Fenton, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Suriye haberleri, dikkatleri son dönemde ABD'de güçlü büyümeyi işaret eden iyi verilerden uzaklaştırıyor," dedi ve "Muhtemelen daha da endişe verici nokta, Asya'daki sermaye kaçışı. Kredi genişlemesinin ve sermaye girişlerinin tatlı etkisi, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu ile uzaklaştı" şeklinde görüş bildirdi.

(16:20'de güncellendi)