Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:33'te güncellendi)

ABD'nin Suriye'ye askeri müdahale düzenleyeceği endişesiyle gelişen piyasa hisseleri yedi haftanın en düşüğüne gerilerken, Hindistan ve Türkiye'de para birimleri rekor düşük seviyede.

Filipinler hisseleri, küresel sermaye çıkışının hızlanacağı endişesi ile sekiz ayın en düşüğüne gerileyerek düşüşlere öncülük etti. Hindistan rupisi yükselen petrol fiyatlarının cari açık sorununu daha da kötüleştirmesiyle yirmi yıldan uzun bir sürenin en düşüğüne gerilerken, Türk Lira'sı ise 1981'den bu yana en düşük seviyede. Rusya'da 10 yıl vadeli tahvil satışı, hükümetin önerdiği faizlerin yatırımcıların talebinden daha aşağıda olmasıyla başarısız oldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek New York saati ile 13:22'de 911.40 puana geriledi ve 2. gününde de düştü. Suriye'de tırmanan gerilim, gelişen ülke hisselerinin bu yılki kayıplarını genişletirken, hisseler toplamda 1 trilyon dolardan fazla değer kaybetti. Amerikan ekonomisinin toparlanmasıyla Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonuyla Hindistan, Endonezya, Tayland ve Filipinler'deki piyasalardan bu ay 2.4 milyar dolar çeken yabancı yatırımcıların satışlarını artırdı.

Gelişen piyasalardaki huzursuzluğa dikkat çeken Rizal Commercial Banking Corp.'un Manila'daki para yöneticilerinden Rico Gomez, ABD'nin likiditeyi sıkılaştıracağı  ve Suriye'deki siyasi gerilimin küresel çapta endişelere neden olduğunu söyledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde yer alan 10 sektör grubunun sekizi düşerken, kayıplara sağlık hizmeti hisseleri öncülük etti. MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 11 yukarıda seyrederken, gelişen piyasalar endeksi yüzde 14 düştü.

(21:33'te güncellendi)