Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of England (BOE) Başkanı Mark Carney, yatırımcı beklentilerinin daha yüksek faiz oranlarına yönelmesi ve toparlanmayı aksatması durumunda BOE'nin genişlemeyi artırabileceğini ifade etti.

Carney, Nottingham'da gerçekleştirdiği bir konuşmada "Piyasanın banka faiz oranlarının nerede kalmasına yönelik beklentilerindeki yukarı yönlü hareket reel ekonominin karşı karşıya kaldığı mali şartları etkileyebilir. Eğer bunlarda bu daralma yaşanırsa ve toparlanma beklediğimiz güçlü büyümenin altında kalırsa bu toparlanmayı nasıl daha çok teşvik edebileceğimizi dikkatli bir biçimde değerlendireceğiz" yorumunu yaptı.

Carney bu ay politika yapıcıların en az 3 sene gösterge faiz oranını yüzde 0.5'te tutacağını açıklamasıyla beraber ekonomik toparlanmaya yardımcı olmak için ileriye dönük rehberlik yapacağı sinyalini verdi. Güçlenen Birleşik Krallık ekonomisine yönelik sinyaller ve Fed'in varlık alımını yakında azaltacağına dair beklentiler yatırımcıları faiz oranlarının daha kısa vadede yükseleceği beklentisi içerisine girmelerine neden oldu.

Carney açıklamalarında "Bizim ileriye dönük rehberliğimiz varlık alımlarını ekonomik toparlanma sağlamlaşana kadar azaltmayacağımız ve sağlamlaşması için gerekirse artıracağımız konusunda netti. Belirsizliği azaltabilmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve ileride engellenemez şoklara rağmen toparlanmanın direnç göstermesi için çalışmalarda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.