Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'de askıda konut satışları Temmuz ayında gerileyerek, yükselen mortgage faizlerinin konut piyasasındaki ivmeyi yavaşlattığına işaret etti.

Askıda konut satışları endeksi, Haziran ayındaki yüzde 0.4 düşüşün ardından Temmuz'da yüzde 1.3 gerileyerek bu yılın en dik düşüşünü kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endekste bir değişiklik olmayacağı yönündeydi.

Mortgage faizlerinin iki yılın zirvesine tırmanması ve kısıtlı orandaki ikinci el konut satışları, bazı potansiyel alıcıları piyasanın dışında bırakırken, aynı zamanda gayrimenkul piyasasındaki toparlanmayı yavaşlatma yönünde de tehdit ediyor. Ekonominin güçlendiği yönünde önemli bir gösterge olarak görülen istihdamdaki gelişimler ve gelirlerin artması, konut sektörüne destek olabilir.

Detroit'te bulunan Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomistlerinden Russell Price, "Açıkça görülüyor ki, faizlerde son dönemde görülen artışlar konut sektöründe satın alma kararlarında büyük rol oynuyor ve sektörde beklenen toparlanma hızını olumsuz yönde etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan 38 ekonomistin askıda konut satışları tahminleri yüzde 3 düşüş ile yüzde 5.3 artış arasında değişiklik gösterdi.

Satışlar Temmuz 2012'ye göre ise yüzde 8.6 artmış durumda.