Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Brezilya realindeki sert düşüşün, ülkenin enflasyonla yavaşlatma çabalarını zora sokmasıyla Brezilya Merkez Bankası 3. ayında da 50 baz puanlık faz artırdı.

Brezilya Merkez Bankası, Bloomberg anketine katılan 52 ekonomistin 50'si tarafından da öngörüldüğü gibi, politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 9'a çıkardı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerden yalnızca biri 75 baz puanlık artık, bir başkası da 25 baz puanlık artış öngörmüştü.

Bankanın 10 Temmuz'daki açıklamasıyla neredeyse tamamen aynı olan metinde, "Komite bu kararın enflasyonu aşağı çekeceğine ve bu trendin yılın geri kalanında devam etmesini garantileyeceğini düşünüyor" ifadeleri yer aldı.

Brezilya merkez bankası, realdeki düşüşün, ülkenin en büyük faiz artışının etkisini azaltarak enflasyonu, hedef aralığının üzerine çıkarmasını önlemek için adımlarını artırdı. JP Morgan ekonomisti Fabio Akiro, geçtiğimiz haftaki 60 milyar dolarlık Döviz piyasalarına müdahale açıklamasının reali desteklemiş olmasına rağmen, politika yapıcıların, realdeki düşüşün tüketici fiyatlarına nüfuz etmesini önlemek için faiz artışlarının hızını devam ettirdiğini belirtti.

Enflasyon baskısının güçlü olduğunun altını çizen Akira, realdeki zayıflamanın, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu söyledi.

Brezilya'nın Ocak 2015 vadeli swap kontratları 12 baz puan düşüşke yüzde 10.18'e geriledi. Real, dolar karşısında yüzde 1.1 güçlenerek 2.3452'ye çıktı.