Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya ve diğer batı ülkeleri arasındaki, Suriye anlaşmazlığı, İngiltere ve ABD'nin Birleşmiş Milletler'in onayı olmadan Suriye'ye askeri müdahale yapmaya hazır olduklarını söylemesiyle daha da büyüdü.

Rusya'nın konu hakkındaki direnci, yasakoyuculardan konsültasyon talepleri ve ABD'nin ülke içinde Ortadoğu'da bir başka savaşa dahil olması konusunda muhalefetle karşılaşmasıyla, ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'ye Birleşmiş Milletler'in yetkisi olmadan müdahale etme kararı ile karşı karşı karşıya kaldı.

Obama ayrıca halk arasında azalan desteği ve önümüzdeki haftalarda borç limiti ve hükümetin uygulamaları konusunda Kongre ile yeniden anlaşmazlık yaşama riskiyle de baş etmeye çalışıyor.

ABD'de çarşamba gecesi bir programa katılan Obama, ABD'nin Suriye hükümetini, sivillere karşı kimyasal silah kullanmaktan sorumlu tuttuğunu, ancak henüz askeri müdahale için bir karar verilmediğini söyledi. Obama, ABD'nin Suriye'deki iç savaşa dahil olmayacağını belirtti.

Obama, "Sınırlı ve özel, herkesin endişe ettiği gibi Irak'taki gibi uzun olmayan, Irak'ın bir tekrarı olmayan bir adım atabiliriz" dedi.

Yine de suriye Başkanı Beşar Esad ve müttefikleri İran ve Hizbullah'ın da beklenmedik şekilde karşılık vermesi, Obama ve ABD'nin müttefikleri için risk arz ediyor.