Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Ham petroldeki yükselişin etkisiyle petrol şirketleri değerlenirken, yakıt fiyatlarındaki artışın kaznaçlarını olumsuz etkileyeceğinden endişe eden kamu hizmeti şirketlerinin değer kaybetmesiyle  Tokyo Borsası kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Topix endeksindeki enerji ihracatçıları endeksi, petrolün 2 yılın zirvesine çıkmasının ardından yüzde 4.9 tırmanarak, en iyi performanslı 2. sektör grubunun 2 katından fazla kazanç sağladı. Kansai Electric Power Co., eletrik üreticilerinin Topix'te en sert düşüşünü kaydetmelerinin ardından yüzde 6 değer kaybetti. Nintendo Co., Wii U konsollerinin fiyatını düşrmesinin ardından yüzde 2.7 geriledi. Komatsu Ltd., en büyüj yeraltı maden ekipmanı üreticisi Joy Global Inc.'in metal ve kömür taleplerindeki yavaşlamadan ötürü satışlarında düşüş tahmin etmesinin ardından yüzde 0.4 değer kaybetti.

Topix Endeksi yüzde 0.3 kazançlar ile yüzde 0.2 kayıplar arasında gidip gelmesinin ardından Tokyo saati ile 1,113.59 puandan işlem gördü. Endeks dün yüzde 1.8 kaybederek 27 Haziran'dan bu yana en düşüğünden kapandı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 artışla 13,402.30 puana çıktı.

Ham petrol fiyatlarının Suriye'deki gerilime bağlı olarak tırmanmasıyla petrol hisselerinin değerlendiğini belirten Mizuho Asset Management Co.'nun fon yöneticilerinden Takashi Aoki, "Temel perspektiften bakılırsa, Japonya'nın nükleer santrallerinin çoğunun kapalı olduğu düşünülürse, artan petrol fiyatları genel olarak elektrik üreticileri için olumsuz" dedi ve kamu hizmeti şirketlerinin petrol ve doğalgaz bağımlılığının yüksek olduğunu söyledi.

Topix Endeksi Ağustos'ta yüzde 1.6 kayıpla 4. ayını da ekside kapamaya hazırlanıyor. Endeks, Kasım 2008'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemine işaret etti. Yine de Japon hisseleri bu yılın en iyi gelişmiş ülke piyasası konumunda bulunuyor.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.1 aşağıda seyrediyor. S&P 500 Endeksi dün yüzde 8 ayın en düşüğünden sıçrayarak yüzde 0.3 yukarıda kapandı.