Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:57'de güncellendi)

Altın fiyatları ABD'de açıklanan verilerin beklentileri aşmasıyla Fed'in varlık alımını azaltacağı senaryosunun desteklenmesi üzerine neredeyse son 2 haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte öncü tahminleri aşarak yüzde 2.5 genişlerken, büyümeye yönelik ilk tahminler yüzde 1.7 olarak gerçekleşmişti. İşsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta 337,000'den 331,000'e geriledi. Altın fiyatları dün ABD ve müttefiklerinin Suriye'ye saldıracakları iddiasıyla 3 ayın zirvesine yükselmişti.

EverBank Wealth Management kıdemli piyasa stratejisti Chris Gaffney, "Ekonomik büyüme verileri çok iyi ve o yüzden de varlık alımının kesileceği söylentilerini günyüzüne çıkarıyor. Suriye'de savaş seslerinin bugün biraz daha azalması da altından biraz götürüye neden oldu" ifadelerini kullandı.

Aralık vadeli altının ons fiyatı yüzde 0.7 düşerek New York saatiyle 09:28'de 1,409.50 dolardan işlem gördü ve 13 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşe doğru ilerledi. Altın bu yıl düne kadar Fed'in varlık alımlarını azaltacağı söylentileriyle yüzde 15 geriledi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 21 Ağustos'ta açıklanan toplantı tutanaklarında banka yetkililerinin Başkan Ben S. Bernanke'nin varlık alımlarını azaltma planını genel olarak destekledi görüldü.

Aralık vadeli gümüşün ons fiyatı ise yüzde 1.4 düşerek 24.09 dolara geriledi. Altın vadelilerinde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 72 üzerinde gerçekleşti.
(17:57'de güncellendi)