Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ''Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği, abartıldığı gibi, 'Yok 36 sınav icat edildi. 12 sınav olacak. Bir sınav kalktı ama yerine 12 tane hatta 36 tane sınav geldi' gibi iddialar konuyu bilmeyenlerin sözleridir. Zaten yapılmakta olan yazılı sınavları denetimli, güvenli hale getiriyoruz'' dedi.

Bakan Avcı, temel eğitimden ortaöğretim geçişte uygulanacak yeni modele ilişkin düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Yapılan çalışmaların uzun yıllara dayandığını, kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olduğunu belirten Avcı, kısa vadede merkezi sistemi kaldırdıklarını, okulu, sınıfı ön plana çıkaracaklarını kaydetti.

Orta vadede ise çoktan seçmeli testler yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı, klasik sınavlarla yerleştirmeyi planladıklarını anlatan Avcı, ''Uzun vadede de öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde sadece eğitim öğretim sürecinin değil, onların sosyal, sanatsal, sportif etkinliklerinin değerlendirildiği, bu etkinliklerin yerleştirme sürecine katkı sağladığı yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.


Avcı, şöyle devam etti:

''Sevgili çocuklar, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak yerleştirme mantığı sayesinde okullara alternatif olarak çıkan kurumlara artık ihtiyaç duymaycaksınız. Sosyal, sanatsal, sportif etkinliklere daha fazla vakit ayıracaksınız. Ailenizle, arkadaşlarınızla daha çok vakit geçireceksiniz. 'Ya sınava giremezsem, ya hasta olursam' gibi endişeleri yaşamayacağınız bir yerleştirme sürecini oluşturuyoruz.''


-''Katılımcılık en geniş biçimde uygulandı''

Uygulamanın uzun yıllardır üzerinde çalışılan ve alt yapısının hazırlandığı bir düzenleme olduğunu ifade eden Avcı, bu yıl yaz aylarında düzenlemeye ilişkin çalışmalar yaptıklarını, ilgili taraflarla konuyu tartıştıklarını, çalıştaylar düzenlendiğini anlattı.

Toplantılarda dile getirilen her öneriyi, görüşü ve eleştiriyi not ettiklerini, süzgeçten geçirdiklerini belirten Avcı, bütün tarafların katılımıyla uygulamanın oluşturulduğunu, katılımcılık ilkesinin en geniş biçimde uygulandığını vurguladı.

Uygulamaya yönelik yapılacak eleştirilerde sorumluluk içinde hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Avcı'nın konuşmasının ardından, çalışma sürecini içeren tanıtım filmi gösterildi ve geçiş sistemine ilişkin sunum yapıldı.


-''Yeni hiçbir sınav getirmiyoruz''

Daha sonra tekrar konuşma yapan Bakan Avcı, çocukların ortaöğretim kurumlarına geçişlerinde tek bir sınava ve o sınav sonucuna bağlı olmasını ortadan kaldırdıklarını belirten, Seviye Belirleme Sınavı'nın senede bir kez yapıldığını, mazeretinin olmadığını, böylece çocukların bir koşturmacının, telaşın içine girdiğini anlattı.

Yaptıkları düzenlemeyle, senede bir kere yapılan sınav yerine, yeni bir sınav getirmediklerinin altını çizen Avcı, şunları kaydetti:

''Yeni hiçbir sınav getirmiyoruz. Yaptığımız şudur; sene içerisinde zaten yapılmakta olan sınavlardan her dönemde birer tanesini, daha kontrollü bir biçimde yapmak. Çocuklarımız yine sınıflarında o yazılıya girecekler. Sorular yine müfredattan sorulacak. Sınav stresi yaşamayacaklar, yanlışlar doğruları götürmeyecek. Telafi mümkün olacak. Bu yazılı sınavları daha denetimli hale getiriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda peyderpey, okullarımızda zaten yapılmakta olan bütün yazılı sınavları bu şekilde, kontrollü, güvenilir, objektif, çocuklarımızın, öğretmenlerimizin strese girmeden yapılan sınavlar haline getirmek istiyoruz.''


-''Ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi''

Ortaöğretim 8. sınıflarda zaten yapılmakta yazılı sınavlardan birer tanesini daha denetimli, daha kontrollü, güvenilir hale getireceklerini belirten Avcı, şöyle devam etti:

''Dolayısıyla son günlerde bazı basın yayın organlarında iddia edildiği, abartıldığı gibi, 'Yok 36 sınav icat edildi. 12 sınav olacak. Bir sınav kalktı ama yerine 12 tane hatta 36 tane sınav geldi' gibi iddialar konuyu bilmeyenlerin sözleridir. Özü budur, özü zaten yapılmakta olan yazılı sınavları denetimli, güvenli hale getiriyoruz. Böylece çocuklarımızı tek bir sınav stresinden kurtarmaya çalışıyoruz.''

Konuşması esnasında Ece Ayhan'dan bir dizenin aklına geldiğini belirten Avcı, ''Başı biraz yanlış anlaşılmaya müsait olduğu için başını değil, sadece sonunu okuyabilirim. Bu sefer de 'Ece Ayhan şiirinin yarısını sansür etti, hoca' derler diye düşünüyorum ama bu açıklamadan sonra demezler. Ece Ayhan dediği gibi 'Efendiler, ne yani çocuklar hiç gülmeyecekler mi?' Sistemin özü budur, çocuklarımızı ve velilerimizi rahatlatmak'' diye konuştu.

Daha önceki uygulamada ''çocukların yarış atına döndüğüne'' ilişkin şikayetlerin olduğunu belirten Avcı, bunun için de çocukların sınıfta öğrendiklerinin yazılılarla ölçüleceğini, yerleştirmede kullanılacağını söyledi.

Çocuklara ''Lütfen bu yaptığımız düzenlemeyi büyüklerinize siz anlatın. Siz daha güzel anlatırsınız'' diye seslenen Avcı, yeni bir şeyin icat edilmediğini vurguladı.