Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupa kıtasının, yanı başındaki coğrafyalara sırtını dönerek yaşadığını ifade ederek, "Orta Doğu coğrafyasında kan ve gözyaşı hakim olduğu sürece dünyanın huzur bulması asla mümkün değildir. Bugün devekuşu gibi başını kuma sokan ülkeler ve uluslararası kuruluşları tarih, altını çizerek kaydedecek" dedi.

Yazıcı, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) üyesi ülkelerin odalar birliği başkanları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) bir araya geldi.

Küresel ölçekteki ekonomik sorunların aşılması ve toparlanma sağlanmasının, büyük ölçüde liderlerin atacağı ciddi adımlara bağlı olduğuna işaret eden Yazıcı, "Ancak ne yazık ki bu noktada birçok lider siyasi kaygılarla hareket ediyorlar, atılması gereken adımları atma cesaretini gösteremiyor. Avrupa ülkeleri dışında diğer pek çok ülke de henüz bu krizlere karşı bir başarı sergileyememiştir" diye konuştu.

- "Avrupa sırtını dönüyor"

Yoksulluk ve eşitsizliğin devam ettiği sürece ekonomik ve sosyal krizler ile ekolojik problemlerin insanlığı tehdit etmeye devam edeceğini kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Refah gibi barış da evrensel bir kavram olmak zorundadır. Dünyanın en eski medeniyetlerine sahip ülkelerin yer aldığı Avrupa kıtası, yanı başındaki coğrafyalara sırtını dönerek yaşıyor. Bu çifte standart, global olarak yaşanan ekonomik sorunların müsebbibidir. Dünya, insanlık adına ve barış adına büyük bir sınavdan geçmektedir.

Orta Doğu coğrafyasında kan ve gözyaşı hakim olduğu sürece dünyanın huzur bulması asla mümkün değildir. Bugün devekuşu gibi başını kuma sokan ülkeler ve uluslararası kuruluşları tarih, altını çizerek kaydedecektir. Her insan, çocuk, dünyaya gelen bebek için en temel yaşama hakkını savunmak hepimizin sorumluluğudur."

- Türkiye ve dünya ekonomisi

Türkiye ekonomisinin küresel kriz ortamında ciddi bir sınavdan başarıyla geçtiğini ifade eden Yazıcı, bu süreçte finansal kurumların, reel sektörün ve kamu maliyelerinin gücünü ve sağlamlığını ispat ettiklerini söyledi.

Hükümet olarak ilk günden itibaren mali disiplini korumada kararlılıklarını ortaya koyduklarına dikkati çeken Yazıcı, Türkiye'nin "kaynaklarını yutan" kamu açıklarını kapattıklarını ifade etti.

Küresel ölçekte özellikle gelişmiş ülkelerin kamu borç stoklarının tarihi zirvelere ulaştığına dikkati çeken Yazıcı, "AB'nin Maastricht kriterlerine göre bir ülkenin toplam kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na oranının yüzde 60'ı geçmemesi gerekmektedir. Türkiye'nin kamu borç stokunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'na oranı yüzde 36,2'dir. Bu oranla Türkiye, kamu borcunda Maastricht kriterlerini yakalayan tek ülkedir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin önceki yıllarda finansman ihtiyacını karşılamak için IMF'den borç aldığını hatırlatan Yazıcı, aradan geçen süre içerisinde Türkiye ekonomisinin iyileşerek IMF'e olan borcunu bitirdiğini, hatta borç verecek düzeye ulaştığına dikkati çekti.

- "Politikalarımız insan odaklı"

Türkiye'nin güçlü bir ekonomi için gerekli güven ve istikrarı sağladığını belirten Yazıcı, iç ve dış politikalarında insan odaklı hareket ettiklerini belirtti.

Bakan Yazıcı, finansal piyasalardaki çalkantılara ve bölge ülkelerindeki siyasi istikrarsızlıklara rağmen Türkiye'deki güven endekslerinin önceki dönemlere göre yüksek olduğunu kaydederek, "Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Türkiye, yatırımcılar için güvenli bir liman olma özelliğini artırarak sürdürecektir" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak Bakan Yazıcı ile çalıştıkları için şanslı olduklarını dile getirerek, verdiği desteklerden dolayı Yazıcı'ya teşekkürlerini sundu.

EUROCHAMBRES Başkanı Alessandro Barberis de Bakan Yazıcı ve Hisarcıklıoğlu'na gösterdikleri evsahipliği için teşekkür etti.

AA