Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü cuma günü kapanışına göre 2.456,79 puanlık yükselişle 69.689,21 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 3,65 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 2,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi özellikle Halkbank ve Akbank hisselerinin yüzde 5'i aşan yükselişlerinin etkisiyle günü yüzde 3,92 artışla tamamlarken, bugünkü yükselişe holding hisseleri de ayak uydurdu ve ortalama yüzde 3,62 değer kazandı.

Suriye ile ilgili olarak yetkili ağızlardan yapılan açıklamaların ardından müdahale olmayabileceği beklentisinin artması, Dolar/TL paritesinin mayıs ayında başladığı yükseliş trendindeki en hızlı düşüşünü kaydetmesi ve faiz tarafında volatilitenin azalması BIST 100 endeksinin yükseliş isteğini destekledi.

Analistler, endeksin teknik olarak ağustos ayındaki düşüşünde bıraktığı 69.600 seviyesindeki boşluğu bugünkü yükselişle kapattığını belirterek, bu seviyelerin üzerinden kısa vadeli kar satışlarının artabileceğini, ancak pozitif görünümün bugün açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentileri aşmasıyla güçlendiğine dikkati çekiyor.

Yarın açıklanacak 2. çeyrek büyüme verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, yurtdışında ise Çin'de açıklanacak sanayi üretimi ve perakende satışlar verisinin de izleneceğini kaydediyor.

AA