Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

 ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarına yönelik teklifiyle ilgili olarak, "Eğer gerçekse, olabilir. Olumlu bir gelişme potansiyeli taşıyor" dedi.

Obama, CNN'de Wolf Blitzer'in sorularını yanıtladı.

Blitzer'in, Rusya'nın teklifinin ABD'nin askeri eylemini önleyip önlemeyeceğine yönelik sorusu üzerine Obama, "Eğer gerçekse, olabilir. Kimyasal silahlarla baş edebilme doğrultusunda hem Rusya hem de Suriye jest yaptığında, bu gerçekten olumlu bir gelişme. Bu bizim sadece birkaç haftadır değil, birkaç yıldır istediğimiz bir şey. Çünkü bu kimyasal silahlar tüm uluslara, özellikle de ABD'ye önemli bir tehdit yaratıyor. O nedenle olumlu bir gelişme potansiyeli taşıyor" ifadesini kullandı.

Kredibilitesi olan bir askeri eylem tehdidi olmasaydı bu noktaya varılamayacağını hatırlatan Obama, ulusal güvenlik ekibinin ciddi ve yürürlüğe konulabilir bir sonuca varılıp varılamayacağını görmek için Ruslar ve uluslararası toplumla temasa geçeceğini dile getirdi.

Obama, Suriye konusunu Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile St. Petersburg'daki G20 zirvesinde konuştuklarını ifade ederek, "Bu tip bir jesti bu zamana kadar görmedik. ABD yönetimi ve ben bu konuda ciddi olduğumuzu göstermemiz, bu tip konuşmalara başlattı" diye konuştu.

Obama, Rusya'nın teklifinin önemli bir ilerlemeye yöneltebilme ihtimali taşıdığını ama konunun takip edilmesi gerektiğini ve bunun bir geciktirici taktik olmasını istemediklerini kaydetti.

Bu nedenle Esad'a yönelik baskının devam etmesi gerektiğini bildiren Obama, "Bu nedenle yarın ulusa planlanan seslenişimi yapacağım" değerlendirmesinde bulundu.

Obama, kendisinin kimyasal silahların kullanımının engellenmesini, askeri eylem olmadan başarmayı tercih edebileceğini belirterek, "Ama diğer yandan da eğer baskıyı korumazsak ve ciddi bir askeri tehdit olmadan ilerlersek, görmek istediğimiz bir anlaşmaya varabileceğimizi sanmıyorum" ifadesini kullandı.

Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, ABD'nin askeri eylemi olması halinde buna karşılık verebileceklerine yönelik sözleriyle ilgili olarak da "Esed'in çok fazla kapasitesi yok. Onun kapasitesi çocuklara yönelik, hala organize olmaya çalışan ve profesyonel savaşçı olmayan muhalefete yönelik. ABD'yi tehdit etmeye yönelik herhangi bir kredibilitesi yok" dedi.

AA