Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Genel Koordinatörü Gurbet Altay, ''15 milyar liralık hacme sahip bir sektörüz, yabancı sermayeden farkımız bu ülkeden kazanıyoruz, yine bu ülkede harcıyoruz'' dedi.

Doğu Anadolu Perakendeciler Derneği (PERDER) tarafından düzenlenen üyelerle kaynaşma toplantısında konuşan Altay, federasyon olarak Türkiye'de 16 şubeleri olduğunu, perakende ve inivasyon eğitimi almış 3 bin 500 üyeleri, 65 bin çalışanları bulunduğunu belirtti.

Sektörel olarak her yıl ortalama yüzde 15 büyüme sağladıklarını ifade eden Atalay, şöyle devam etti:

"Perakendeciler olarak üreticilerin malını pazarlayarak yerli sanayinin gelişmesine büyük oranda katkı sağlıyoruz. 15 milyar liralık hacme sahip bir sektörüz, yabancı sermayeden farkımız bu ülkeden kazanıyoruz, yine bu ülkede harcıyoruz. Bizler rekabetin çok acımasız olduğu günümüzde üyelerimizin gelişimini ve değişimini sağlayarak 2011 yılında yüzde 21, 2012 yılında ise yüzde 17 büyüme sağladık. Bu yıl ki hedefimiz ise yüzde 19 büyüme oranına ulaşmaktır.''

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın ise Türkiye'de ve dünyada tüm sektörlerde rekabet ortamının hızla geliştiğini, yerli perakende sektörünün son yıllarda yabancı sermayeye karşı ciddi şekilde organize olup rekabet ortamına ayak uydurduğunu ifade etti.

Erzurum Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Zafer Akgüney de sanayiciliğin zor bir sektör olduğunu, yerel marketlerin ulusal marketler haline gelmesinin gereklilik olduğunu söyledi.

Yerel ve ulusal perakendecilerin yerli sanayinin gelişmesine katkı için yerli ürünleri pazarlamaya öncelik vermesinin önemine değinen Akgüney, "Doğu Anadolu Bölgesi'nin gelişmesi için inşaası devam eden Karadeniz'i Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bağlayacak Ovit Tüneli, Kars-Tiflis Demiryolu ve Erzurum'a kurulacak Lojistik Köyü gibi mega projelerin bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmesi çok önemli. Bu projeler tamamlandığında bölgemizin kaderi değişecek'' diye konuştu.

PERDER Şube Başkanı Ömer Düzgün de zor iklim şartları, ulaşım sıkıntısı, sanayi tesislerinin bulunmaması ve güvenlik sorunları gibi problemlerin bulunduğu bir bölgede faaliyette bulunduklarını belirterek, ''Ancak yerel perakendeciler olarak ulusal perakendecilerin imkanlarından faydalandığımız kadar zarar görüdüğümüz de bir gerçektir. Yerel perakendeciler olarak bu topraklarda kazandığımız paraları yine bu topraklarda yatırıma dönüştürüyoruz'' dedi.

AA