Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc. Visa Inc. ve Nike Inc. Eylül 2012'den bu yana gerçekleşen ilk değişim çerçevesinde Dow Jones Industrial Average'de Bank of America Corp., Hewlett-Packard Co. ve Alcoa Inc.'in yerine işlem görecek.

Goldman Sachs ve Visa'nın listeye eklenmesiyle göstergedekiş finans şirketlerinin sayısı 5'e yükselecek. Bank of America ise 2012 yılından bu yana yüzde 109 yükseliş göstererek Dow'un en büyük kazancını gerçekleştirmesine rağmen listeden çıkarıldı.

Dow'un kurallarına göre üyelikler çok kolay değişmezken, değişiklik yapıldığı zamanlar birden fazla şirket listeden çıkarılıyor.

BTIG LLC stratejisti Dan Greenhaus yazdığı bir notta "Dow geleceğe yürürken çok daha farklı bakacak ve çok daha farklı hareket edecek" derken, hisselerin fiyatlara bakılarak ortalamasının tutulmasından dolayı V'nin (Visa) ikinci en değerli hisse ve GS'nin (Goldman Sachs) 3. en değerli hisse olacağını belirtti.

Charles H. Dow tarafından 1896 yılında kurulan Dow Jones Endeksi ilk olarak General Electric Co., American Tobacco ve diğer 10 şirketten oluşurken, 1916 yılında 20 ve 1928 yılında 30 şirkete ulaştı. Dow Jones'da işlem gören şirketlerin değeri hisse fiyatlarıyla belirlenirken, diğer endekslerde şirketin toplam piyasa değeri baz alınıyor.

En son değişimin gerçekleştiği geçtiğimiz yılın Eylül ayında UnitedHealth Group Inc., Kraft Foods Inc.'in yerine geçmişti.