Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in en geniş kapsamlı yeni kredi göstergesi Ağustos'ta neredeyse 2 katına çıkarak, liderlerin yeni finansal riskler ekleme pahasına ekonomik hedefleri korumaya kararlı olduklarının sinyalini verdi.

Çin Merkez Bankası'nın verilerine göre toplam finansman 1.57 trilyon yuana ulaşarak, Bloomberg'in anketine katılan 10 analistin medyan tahmini olan 950 milyar yuanın üzerinde geldi. Bankaların yeni yuan kredileri, toplam finansmanın yüzde 45'ini oluşturarak, Temmuz'daki yüzde 87'nin altına işaret ederek, geleneksel olmayan kredilerin daha büyük rol oynadığını gösterdi.

Kredi büyümesi, beklenmedik şekilde 4 çeyrek üst üste düşmesinin ardından gösterdiği ilk toparlanması, sanayi üretiminin 17 ayın en hızlı büyümesini kaydetmesi ve ihracatın beklentinin üzerinde gelmesi, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın bu yıl yüzde 7.5 büyüme hedefini tutturma ihtimalini artırdı. Veriler aynı zamanda ilk çeyrekte kredilerde görülen tırmanılın ardından finansal sistem için risk teşkil eden gölge bankacılığının da yeniden yükselişine işaret ediyor.

kredi büyümesinin bu noktadan sürekli yükselmesi hâlinde Çin'in mevcut toparlanmasının daha uzun sürebileceği ve daha ileri de gidebileceğini söyleyen Societe Generale'nin Hong Kong'taki Çin ekonomisti Yao Wei, "Ancak Çinli kurumsal ve yerel hükümetlerin kaldıraçlarının dikkat çekici düzeylere tırmanmasından ötürü bu yalnızca sonrasında aşağı yönlü riskleri artırır" yprumunda bulundu.