Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşik Krallık'ta işsizlik oranı Temmuz ayında beklenmedik bir düşüş göstererek, Bank of England Başkanı Mark Carney'in para politikasını yeniden gözden geçirmek için belirlediği sınıra bir adım daha yaklaşmış oldu.

Uluslararası İşçi Organizasyonu (ILO) tarafından ölçülen işsizlik oranı yüzde 7.8'den yüzde 7.7'ye geriledi. Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 7.8 olarak gerçekleşmişti. İşsizlik başvuruları ise Ağustos ayında 32,600 düşerek ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde bir düşüş gerçekleştirdi. Pound ise 7 ayın zirvesine çıktı.

Bank of England (BOE) yetkilileri geçtiğimiz ay politikanın kaderini işsizlik oranının belirleyeceğini açıklarken, işsizlik yüzde 7'ye düşene kadar politika faizini artırmayacaklarını açıkladı. Yetkililer bu oranın 2016 yılının sonlarına kadar tutturulamayacağı görüşünü taşırken, ekonomide son zamanlarda görülen güçlenme üzerine yatırımcılar faiz oranlarının bu tarihten daha önce yükseltilebileceğini konuşmaya başladı. Carney ve BOE'nin diğer 3 politika yapıcısı yarın Birleşik Krallık Kongresi'nde bir konuşma gerçekleştirecek.

Londra'da bulunan Scotiabank ekonomisti Alan Clarke, "Aktivitedeki ivme daha düşük işsizlik oranına işaret ediyormuş gibi görünüyor. bizce işsizlik 2015 yılı ortalarında yüzde 7'ye yaklaşacak" yorumunu yaptı.

Pound dolar karşısında raporun ardından yükselerek Londra saatiyle 09:58'de 1.5783 dolar seviyesine çıktı ve yüzde 0.3 tırmanmış oldu. 10 yıllık tahvil faizleri çok değişmeyerek yüzde 3'te kaldı.