Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır Londra'da, dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin'de ekonomiden iyileşme işaretleri gelmesinin bankaları büyüme tahminlerini artırmaya yöneltmeleri ile birlikte değer kazandı.

UBS AG, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 7.6 büyüyeceği tahmininde bulundu. Önceki büyüme tahmini yüzde 7.5 düzeyindeydi. Deutsche Bank AG, mevcut ve sonraki çeyrekler için tahminlerini yükseltti. Merkez bankasından dün yapılan açıklamaya göre, Çin'in en geniş yeni kredi ölçümü Ağustos ayında neredeyse iki kat artış gösterdi Daha önce açıklanan sanayi üretimi verisi ise son 17 ayın en hızlı artışını göstermişti.

Londra'da Natixis SA emtia araştırma müdürü Nic Brown, "İnsanlar Çin konusunda daha olumlu olmaya başlıyor ve bu da emtia için daha güçlü talebi işaret ediyor," dedi ve "Sanayi üretimi yukarı yönde sürpriz yaptı" değerlendirmesinde bulundu.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.4 yükselerek, Londra saati ile 09:59'da, ton başına 7,201 dolara çıktı. Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 değer kazanarak pound başına 3.2805 dolara ulaştı.

Goldman Sachs Group Inc., "Baz senaryo görünümümüz güçlü kalmaya devam ediyor, ancak çarpıcı olmayan bir küresel bakır talebi büyümesi bekliyoruz" dedi.

Natixis'den Brown, ayrıca, çelik üretimi için ham madde olan demir cevheri taşıyan en büyük gemiler için oranların bir ölçümü olan Baltic Capesize Endeksi'ndeki hızlı yükselişe dikkat çekti. Çin dünyanın en büyük çelik üreticisi ve cevher ithalatçısı konumunda.

Brown, "Endeks bu ay neredeyse ikiye katlanarak Aralık 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı," dedi ve "Bu benim için, Çin talebinin iyileşmeye başladığının açık bir göstergesi" değerlendirmesinde bulundu.

Metallerdeki yükselişler, dünyanın ikinci en büyük metal kullanıcısı ABD'de merkez bankasının gelecek haftaki toplantısında varlık alımlarını azaltabileceği spekülasyonlarının arttığı bir ortamda sınırlı kalabilir. Bloomberg'in geçen hafta düzenlediği ankete göre, Fed'in 17-18 Eylül'deki toplantısında varlık alım programını 10 milyar dolar daraltması bekleniyor.

LME tarafından izlenen bakır stokları, borsa verilerine göre, düşüşünü beşinci güne taşıyarak 585,275 tona indi. Depoalrdan bakır çıkarılmasına ilişkin emirler yüzde 1.1 düşüşle 286,975 tona indi.

Aluminyum, kalay, çinko, kurşun ve nikel de Londra'da yükseldi.