Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya'daki bir araştırma, Katalanların yüzde elliden fazlasının bağımsızlıktan yana olduğunu gösterdi.

İspanya'nın tanınmış radyolarından Cadena Ser'in, Observatorio MyWord şirketine yaptırdığı ankette, bugün bir referandum olsa Katalanların yüzde 52'sinin bağımsızlıktan yana görüş belirteceği ortaya çıktı. 2012'nin Kasım ayında yapılan ankette ise Katalonya'nın bağımsızlığından yana olanlarının oranının yüzde 49,6'da olduğu hatırlatıldı.

Yayımlanan anket sonucunda yüzde 13'lük kesim kararsızken, yüzde 7,7 de böyle bir referandumda oy kullanmayacağını belirtti. Bağımsızlığa karşı olan Katalanların oranı ise yüzde 24,1'de kaldı. Yüzde 2,9 ise böyle bir soruya cevap vermemeyi tercih etti.

Katalonya'nın bağımsızlığını isteyenlerin oranı, Avrupa Birliği dışında kalma durumunda yüzde 47,4, İspanyol hükümeti ile Katalonya özerk yönetimi arasında yeni bir mali anlaşma yapılması olasılığında ise yüzde 46,8 oldu.

Ankette ilgi çeken diğer bir detay ise Katalanların yüzde 80,5'inin (her 10 Katalandan 8'i) her halde referandum yapılmasına müsaade etmesiydi.

Öte yandan ankette Katalonya'nın siyasetinde tarihi bir değişikliğin olabileceğinin sinyalleri verildi.

Katalonya'nın en güçlü siyasi oluşumu olan ve iktidardaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu'nun (CIU), lideri ve Katalonya Başkanı Artur Mas'ın son dönemde öncülük ettiği bağımsızlık yanlısı akımından ve ekonomik krizi kötü yönetmekten olumsuz etkilendiği görüldü. Katalonya'da bir seçim olması halinde, geleneksel olarak bağımsızlığı savunan Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC) oyların yüzde 22,1'ini alarak birinci parti olarak çıkacağı, CIU'nun ise şimdiki durumundan 10 puan kaybederek yüzde 20,7'ye düşeceği belirtildi. Bağımsızlığı istemeyen Ciutandan's adlı, uzun bir geçmişi olmayan siyasi partinin 3. büyük siyasi parti konumuna geleceği, federal bir Katalonya'yı savunan ve son seçimlerde 2'nciliklikten 3'üncülüğe gerileyen Katalonya Sosyalist Partisi'nin (PSC) ise oylarını kaybetmeye devam edeceği kaydedildi.

AA