Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan eşya stokları Temmuz ayında taleplerin azalması ile beklentilerden daha az yükseldi.

Stoklar Haziran ayındaki yüzde 0.2 düşüşün ardından Temmuz'da yüzde 0.1 artarak son dört ayda ilk defa yükseldi. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin tahmin medyanı stokların yüzde 0.3 artacağı yönündeydi. Satışlar da ayrıca yüzde 0.4 yükselmesinin ardından yüzde 0.1 artış kaydetti.

Toptancıların elinde mevcut satış hızına göre 1.17 ay için yeterli ürün bulunurken, bu oran Haziran ayı ile aynı seviyede gerçekleşerek yine Nisan 2012'den en düşük olarak kaydedildi. Güçsüz stoklarla birlikte taleplerdeki bir toparlanmanın, üretimi artırmak adına fabrikaları cesaretlendireceği ön görülüyor.

Bloomberg anketindeki toptan eşya stokları tahminleri yüzde 0.6 düşüş ile yüzde 0.5 artış arasında değişiklik gösterdi. Bu yükseliş, Eylül 2009'dan bu yana en uzun gerileme dönemi olan üç ay üst üste düşüşe son verdi. Dağıtımcıların satışında ise anket medyanına göre yüzde 0.5 artış bekleniyordu.

Toptancıların 3 ya da daha uzun süreli kullanılabilen dayanıklı eşya stokları da satışların gerilemesi ile Temmuz ayında yükseldi. İthal otomobil stokları yüzde 0.4 artarken satışlar yüzde 3.1 düştü.

Mobilya, makine, petrol ürünleri ve giysi stokları da ayrıca yükseldi.

Dayanıksız tüketim malı stokları ise yüzde 0.8 geriledi ve satışlar yüzde 0.7 yükseldi.