Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Altın new York'ta, Fed'in gelecek haftaki toplantısında varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu ile birlikte, Suriye'nin kimyasal silahlarını teslim etmesine ilişkin bir planın görüşüldüğü ortamda, son beş haftanın en düşük seviyesine indi. Gümüş Haziran ayından bu yana en hızlı haftalık düşüşüne yönlendi.

Altın vadeli kontratları bu hafta, Suriye'ye yakın bir zamanda ABD öncülüğünde bir hava saldırısı düzenleneceği tehdidinin azalması ile birlikte yüzde 5.4 düştü ve 21 Haziran'dan bu yana en hızlı haftalık kaybına yöneldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, askeri harekatı gereksiz kılacak bir anlaşma arayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cenevre'de Suriye'nin kimyasal silahlarına ilişjkin görüşmelerinin "yapıcı" başladığını söyledi.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine ilişkin inançlarını yitirmeleri ve Fed'in tahvil alımlarını azaltacağını işaret etmesinin ardından yüzde 22 düştü. Bloomberg'in 6 Eylül'de düzenlediği ankete göre, Fed politika yapıcılarının, 17-18 Eylül'deki toplantıda, varlık alım programını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirmesi bekleniyor. Goldman Sachs Group Inc., altının 2009 yılından bu yana görülmeyen 1,000 dolar seviyesinin altına inme riski olduğunu söyledi.

Hyderabad, Hindistan merkezli Karvy Comtrade Ltd. analistleri, bugünkü raporlarında, "altında görülen risk primi şimdilerde, Suriye'ye ilişkin tansiyonun zayıflaması ile birlikte azalıyor görünüyor," dedi ve "Fed'in bu ay varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceği beklentileri altın fiyatları üzerinde kısa vadede baskı oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 düşerek, yerel saat ile 07:56'da ons başına 1,312.90 dolara geriledi. Fiyatlar gün içinde 1,304.60 dolara kadar inerek 9 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 17 üzerindeydi. Spot altın Londra'da yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,313.34 dolara indi.

Kimyasal Silahlar

ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini, 21 Ağustos'ta, 1,400 kişinin ölümüne yol açtığı söylenen kimyasal silah saldırısı ile suçluyor. Rusya'nın diplomatik inisiyatifi, ABD Başkanı Barack Obama'yı, kendisi ve diğer yetkililerin görüşmelerin başarıya ulaşıp ulaşmayacağının belirsiz olduğunu söylemesine karşın, Suriye'ye askeri harekata yönelik adımları askıya almaya sevk etti.

Goldman Sachs'ın emtia araştırma müdürü Jeffrey Currie, bugün Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, ABD'deki borç tavanı tartışmaları ve Suriye krizinin altına kısa vadede destek sağlayabileceğini, ancak altının gelecek yıla doğru düşüşüne yeniden başlayacağını söyledi. Currie, Singapur'da yaptığı açıklamada, Goldman'ın 2014 yılı için altın fiyat hedefinin 1,050 dolar olduğunu ve metalin, 1,000 doların altına düşme riski ile birlikte, aşağı yönde aşırı bir hareket gösterebileceğini sözlerine ekledi.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Fed toplantısı öncesi piyasada volatilite bekliyorum," dedi ve "Yatırımcılar, Suriye'ye askeri harekat endişelerinin azaltılması ile birlikte, güvenli liman olan altında çıkıyor," değerlendirmesinde bulundu.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları dün, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 0.5 ton düşerek 1,947.8 tona indi ve 8 Ağustos'ta gördüğü son üç yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Varlıklar, Ağustos sonuna kadarki üç haftada artış göstermesinin ardından, ard arda ikinci haftada düşüş göstermeye yönlendi.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta, ons başına 21.42 dolar ile 14 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.7 düşüşle ons başına 21.77 dolara geldi. Fiyatlar bu hafta yüzde 8.9 ile Haziran ayından bu yana en hızlı haftalık düşüşünü göstermeye yönlendi. Ekim vadeli platin kontratları, ons başına 1,426 dolar ile 7 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.6 kayıpla ons başına 1,434.10 dolara geriledi. Aralık vadeli palladyum yüzde 0.2 yükselerek ons başına 694.10 dolara çıktı.

(16:20'de güncellendi)