Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya 2008 yılından bu yana girdiği 2. resesyondan tekrar çıkmaya çabalarken, ülkede kamu borcu Başbakan Mariano Rajoy'un yıl sonu hedefinin üzerine çıktı.

Euro Bölgesi'nin 4. en büyük ekonomisinde borçlanma Haziran ayı sonu itibariyle gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 92.2'sine yani 943 milyar euroya çıktı. Bu rakam Mart ayında 923 milyar euro olarak kayda geçerken, Başbakan Rajoy'un hedefi yıl sonu itibariyle GSYH'nin yüzde 91.4'ü olarak belirlenmişti.

İspanya'nın borç yükü 2008 yılında emlak piyasasında yaşanan krizin tetiklediği ekonomik düşüşün 6. yılına girerken iki katının üzerine çıktı. Uluslararası Para Fonu (IMF) İspanya'nın borcunun GSYH'ye olan oranının 2015 yılında yüzde 100'ü aşacağı tahmininde bulunuyor. Avrupa Komisyonu ise İspanya'nın borç oranının yüzde 96'ya çıkarak Euro Bölgesi ortalamasının üzerine tırmanacağı tahmininde bulundu.

Öte yandan geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen G-20 zirvesine sunulan bir yazıda İspanya borç/GSYH rasyosu beklentilerinin orta vadeli ekonomik görünüme yapılacak revizyonların ardından "ufak" değişikliklere uğrayabileceğini belirtti.