Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Lawrence Summers'ın Fed Başkanlığı için adaylıktan çekilmesi sonrasında ABD endeks vadelileri ve Hazine tahvilleri yükselirken, dolar geriledi.

Bank of America Corp. ve Wells Fargo & Co. ilk işlemlerde yüzde 1.4'er yükseldileri. Bristol-Myers Squibb Co. da JPMprgan Chase & Co. tarafından yatırımcılara hisselerinin alınması tavsiyesi yapılmasıyla yine New York ilk işemlerinde yüzde 1.8 değer kazandı.

Standard & Poor's Aralık vadeli endeksi yüzde 1.1 yükselerek New York saati ile 1,699.8 puana geldi. 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizleri yedi baz puanlık düşüşle yüzde 2.82'ye geriledi. ABD doları ise G-10 para birimlerinin tamamı karşısında gerilerken Avustralya doları karşısında yüzde 1.4 düşüş kaydetti.

Summers yarın başlayacak olan iki günlük Fed toplantısı öncesinde başkan adaylığından çekilirken, kendisinin parasal genişleme olarak bilinen tahvil alım programını azaltmaya başlayacağı tahminleri yapılıyordu. Bloomberg Küresel Anketi'ne göre Summers'ın, en büyük rakibi olan Janet Yellen'a göre daha fazla sıkılaştırma uygulayacağı düşünülüyordu.

B&T Wealth Management yöneticilerinden Walter Hellwig, "Yatırımcılar QE'nin en büyük aday olan Yellen yönetiminde çok da agresif bir geri çekilme yaşamayabileceğini düşünüyor. QE hâlâ yatırımcılar için oldukça önemli bir faktör ve bu durumun hisse ve tahvil piyasalarındaki etkisini görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

58 yaşındaki Summers, Obama'nın Fed'in bir sonraki başkanlığı için işaret ettiği 3 adaydan biriydi. 67 yaşında olan ve şu anda Fed Başkan Yardımcısı görevinde bulunan Yellen ve eski başkan yardımcılarından 70 yaşındaki Donald Kohn da Obama'nın listesindeki diğer isimler.